Wageningen Universiteit

Persbericht 0320

Verziltingsgevaar boomkwekerijgewassen

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving bewaakt kwaliteit

Recente inlaat van zout water in Zuid-Hollandse wateren bedreigt de productie van boomkwekerijgewassen. Om die reden bewaakt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, nauwlettend de situatie rond de verzilting voor de boomkwekerijsector.

PPO bemonstert het water voortdurend op circa 20 representatieve punten in de regio. Daarbij vindt controle plaats op EC en chloridegehalte. Bovendien worden water- en gewasmonsters genomen op bedrijven waar schade kan worden verwacht. Op deze bedrijven wordt het gewas nauwlettend gevolgd.

Door de regelmatige controles hoopt PPO zicht te krijgen op de verspreiding van het zoute water en gehaltes waar boomkwekers mee geconfronteerd worden. De beschikbare gegevens worden vergeleken met oudere meetwaarden (o.a. 1976) en onderzoeksresultaten om de ernst van de situatie vast te stellen en waar mogelijk maatregelen te kunnen nemen. Voor veel gewassen is in het verleden een schadedrempel vastgelegd. Om problemen tijdig te onderkennen en mogelijke oplossingen aan te dragen is een vraagbaak voor kwekers gestart. Meldingen en vragen kunnen per e-mail en per fax aan PPO gericht worden (Infobomen.ppo@wur.nl Per fax: 0172-23 67 10)

PPO werkt in het onderzoek nauw samen met Kring Boskoop, de belangenvereniging van de boomtelers in de regio. Op de site van deze organisatie wordt ook aandacht besteed aan de actuele ontwikkelingen rond het waterprobleem voor telers in de regio.