Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Ambulance is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

18-08-2003

CNV Ambulance wil naar constructieve oplossing van ambulanceconflict

Een vergadermoment is nog niet afgesproken, maar het conflict in de particuliere ambulancesector verschuift mogelijk op korte termijn voor een deel weer van actiezalen en manifestaties naar de onderhandelingstafel. Voorzitter Bart Bruggeman van de CNV BedrijvenBond, waarvan CNV Ambulance deel uit maakt, is verheugd dat er, naast het actievoeren, weer kan worden gezocht naar een constructieve oplossing van het conflict.

Struikelblok tussen werkgevers in het particuliere ambulancevervoer en de vakbonden is de leeftijd waarop medewerkers hun functioneel leeftijdsontslag (flo) kunnen krijgen. Bij de overheidsdiensten ligt dat op 55-jarige leeftijd, in de particuliere sector geldt een vut-achtige maatregel vanaf 59 jaar. Inzet van de acties was een verlaging van 59 naar 55 jaar óf een verlaging naar 57 jaar en tegelijkertijd een ouderenregeling vanaf 50 jaar. In de afgelopen drie weken van acties hebben de werkgevers steeds duidelijker aangegeven dat zij financieel niet bij machte zijn om aan deze flo-eisen te voldoen, zo stelt voorzitter Bart Bruggeman. Of dat echt zo is, is nog maar de vraag. Maar in ieder geval kom je daar niet achter door alleen gesprekken te voeren via fluitjes, sirenes en megafoons. Daarvoor moet je tevens terug naar de onderhandelingstafel.

Volgens Bruggeman moet in die onderhandeling vervolgens worden ingezet op een constructieve regeling voor langere tijd en verkoopbaar naar zowel leden als werkgevers. En als dan de uitkomst is dat je een goede ouderenregeling hebt waarbij ambulancemedewerkers aan een steeds geringere fysieke en psychische belasting bloot staan naarmate ze ouder worden, dan is je belangrijkste doel bereikt. Of dat kan met of zonder flo moeten die onderhandelingen dan maar uitwijzen. Bovendien, een constructieve houding van werkgevers en bonden heeft de grootste kans een dito houding uit te lokken bij het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Want dat zal toch financieel een duit in het zakje moeten doen.

Houten, 15 augustus 2003

Nadere inlichtingen:

Wouter de Jong (persvoorlichter):
030- 6 348 243