De Unie


De Unie: "Stop gemorrel aan de WAO"

Culemborg, 15 augustus 2003 - Vakbond De Unie wil dat Kabinet Balkenende II stopt met het gemorrel aan de WAO en stelt het zwaar bevochten compromis met werkgevers in de Sociaal-Economische Raad (SER) over de herziening van de WAO ter discussie. Hiermee deelt De Unie de zienswijze van de FNV.

De Unie wees het SER-voorstel in het voorjaar van 2002 overigens al hard af. Volgens Unievoorzitter Jacques Teuwen waren daar toentertijd twee argumenten voor. Ten eerste is onze stellige mening dat de aanpak van de WAO primair de verantwoordelijkheid van de werkvloer is, dus tussen werkgever en werknemer. En ten tweede vinden wij dat de Wet Poortwachter een eerlijke kans moet krijgen.

Unievoorzitter Jacques Teuwen ziet in het dalende aantal WAOers het bewijs dat werkgevers en werknemers hun verantwoordelijk oppakken en dat Nederland de eerste vruchten van De Wet Poortwachter plukt. Daarom zal De Unie zich blijven verzetten tegen verder gemorrel aan de WAO. Het stelsel van sociale zekerheid behoort tot het erfgoed van de vakbeweging. Daar moet de politiek vanaf blijven."

De Unie richt zich tenslotte tot alle sociale partners in de SER. "Het zou van moed getuigen om opnieuw het SER-voorstel ter discussie te stellen."

vrijdag, 15 augustus 2003