Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 augustus 2003

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Mevrouw A.E.A.J.M. Knaven-Rats, geboren op 15 maart 1929 te Maasbree en wonende Broerelaan 13, 5615 ED Eindhoven

is benoemd

tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Knaven is al jarenlang een bekende violoncelliste. Ze was cellodocente aan diverse Brabantse muziekscholen en aan het conservatorium in Maastricht. Zij heeft de eerste Nederlandse Methodiek ik speel cello gepubliceerd in het Nederlands en in het Engels, waarmee het muziekonderwijs voor jongeren van 6 tot 12 jaar aantrekkelijk werd gemaakt. Ze was voorzitter van het bestuur van de afdeling Noord-Brabant van de Koninklijke Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging (KNTV). Ze was vice-voorzitter van het bestuur van de European String Teachers Association (ESTA).Tevens was ze oprichter en organisator van de stichting Kamermuziek in t Groen en initiatiefnemer en organisator van het project Muzen tussen historische Muren, waarbij jonge musici de gelegenheid krijgen om op te treden voor een breed publiek in historische panden. De opbrengst hiervan komt ten goede aan stichting Leergeld (voor minderbedeelde kinderen).

Daarnaast zet mevrouw Knaven zich al jarenlang in voor het kinderproject in Armero, Colombia. Naar aanleiding van een vulkanische uitbarsting met vele slachtoffers schreef ze het gedicht Armero en het cello-stuk Elegia per cello solo. Ze gaf meerdere herdenkingsconcerten en ze wist in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis drie nieuwe speeltuinen in Armero te realiseren. Samen met Memisa heeft ze enkele consultatiebureaus in Centraal-India opgericht. Mevrouw Knaven is iemand die zich geruime tijd heeft ingespannen en prestaties heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

De heer dr. R.W. Welschen, burgemeester van Eindhoven, zal aan mevrouw Knaven de Koninklijke onderscheiding uitreiken tijdens een door haar georganiseerd Kamerconcert op vrijdag 15 augustus 2003, om 19.30 uur in het Stadshuis, Stadhuisplein 1 te Eindhoven.

© 2003 Gemeente Eindhoven