Landelijke Studenten Vakbond


Student & Gezondheidszorg

Informatievoorziening Delftse student niet toereikend

Utrecht, 17 augustus 2003 -- Slechts 17 % van de studenten weet waar ze moeten zijn als ze een huisarts of tandarts in Delft willen regelen, zo blijkt uit een onderzoek van de VSSD, de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft.

Een kleine 30% van de studenten die in delft wonen, staat ingeschreven bij een Delftse huisarts. Van deze studenten is het merendeel ouderejaars, van de eerste- en tweedejaars studenten staat nog geen kwart ingeschreven. Inschrijven bij een Delftse tandarts blijkt slechts 8 % van de studenten te doen. Een verschil tussen aantallen van inschrijving van de jongere en de ouderejaars studenten is hier niet te vinden.

Hoewel het regelen van een huisarts een simpel karwei is, heeft 10 % van de studenten geen zin of tijd om een huisarts te regelen. Is het karwei dan toch niet zo simpel? Wellicht ziet de student gewoon niet in hoe belangrijk het is om een huisarts/tandarts te hebben in de plaats waar je woont. Laatstgenoemde reden lijkt de meest voor de hand liggende te zijn, aangezien meer dan de helft van de studenten voor zowel huis- als tandarts nog op hun oude lokatie is aangewezen en dit als reden opgeeft voor het niet opnieuw inschrijven. De student zelf lijkt de oorzaak voor deze passieve houding al te weten, aangezien de helft van de studenten aangeeft dat de informatieverstrekking/ voorlichting over zaken als een huisarts en tandarts moet verbeteren. De noodzaak hiervan wordt duidelijker als je in je achterhoofd houdt dat slechts 17 % van de studenten weet waar die moet zijn als ze een huisarts/tandarts willen regelen.

Toch denkt Nicole de Klein, voorzitter van de VSSD, dat alleen het verbeteren van de informatieverstrekking waarschijnlijk niet voldoende zal zijn om te zorgen dat meer studenten in Delft zich kunnen en gaan inschrijven bij een huis-/tandarts. Nu al geeft een kleine 30% van de ondervraagden aan dat bij het regelen van een huis-/tandarts er meer dan drie keer gebeld moet worden voordat er een praktijk wordt gevonden waar nog plaats is. En 5 % van de studenten geeft zelfs aan geen huis-/tandarts te kunnen vinden. Dit, nu nog geringe, tekort zal bij een grotere toeloop van studenten alleen maar groter worden. Nicole de Klein: Als Delft graag een gezellige toegankelijke studentenstad wil blijven, zal ook hier zorg voor moeten worden gedragen!

Contact

Noot,