Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Hoogersmilde 17-08-2003 Gevaarlijk spel eist mensenleven
Dirk Neef, 06 - 51 557 950

HOOGERSMILDE Op een zandwinningterrein aan de P.R. Roelfsema RZN-weg in Hoogersmilde is zondagmiddag een 16 jr. jongen uit Beilen om het leven gekomen. De jongen kwam terecht onder ingezakt zand en stikte. Een 20 jr. vriend en plaatsgenoot van de jongen kon nog net op tijd onder het zand vandaan worden gehaald. Hij is opgenomen in het ziekenhuis van Assen.

De overleden jongen was samen met vijf vrienden op het terrein aan het zandsurfen. Al zittend op een surfplank glijden ze dan van de wel 15 meter hoge bergen (spuit)zand. De twee jongens daalden af op een plaats waar men afgelopen week onder aan de berg is begonnen zand af te voeren. Tijdens hun afdaling kwamen ze terecht op dit gedeelte en werden ze bedolven onder het zand. De vrienden waarschuwden direct omwonenden en 112. Politie brandweer en ambulance (inclusief traumaheli) waren snel ter plaatse. De 20 jr. jongen werd levend onder ongeveer een meter zand vandaan gehaald. De 16 jr. jongen lag onder ongeveer 2 meter zand. Toen men hem had bevrijd bleek hij te zijn overleden.

Het zandwinningterrein is niet toegankelijk voor onbevoegden. Rondom staan borden verboden toegang en waarschuwingsborden voor het gevaar. De toegangswegen zijn met hekken en slagbomen afgesloten. De politie stelt nog een nader onderzoek in naar de toedracht van dit ongeval.