Gemeente Amersfoort

Provincie en gemeente lobbyen samen voor opslag van bagger in grote, landelijke depots

datum: 20 mei 2003

Plannen houtmassacentrale en baggerdepot in een volgende fase

AMERSFOORT - De ontwerp-bestemmingsplannen voor de houtmassacentrale en het baggerspeciedepot in het Amersfoortse Zevenhuizen zijn klaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft naar aanleiding van inspraak en overleg met belanghebbenden enkele wijzigingen in de plannen aangebracht. Het college heeft vandaag met de reactienota's en de ontwerp-bestemmingsplannen 'houtmassacentrale Zevenhuizen 2003' en 'baggerspeciedepot Zevenhuizen 2003' ingestemd.

De afmetingen van het baggerspeciedepot zijn bijvoorbeeld veranderd. In plaats van 37 hectare wordt het depot nu 33 hectare. Teksten zijn geactualiseerd en er zijn afbeeldingen ter verduidelijking toegevoegd. Verder wordt ten opzichte van de aardgasleidingen een bebouwingsvrije afstand van vier meter in acht genomen in plaats van vijf meter. Deze laatste wijziging is ook in het plan voor de houtmassacentrale opgenomen. Verder is het voor de houtmassacentrale bestemde terrein een kavel naar het noorden verplaatst.

De gemeente Amersfoort maakt op dit moment twee bestemmingsplannen: één voor het baggerspeciedepot en één voor een houtmassacentrale (warmtevoorziening) voor het stadsdeel Vathorst. De houtmassacentrale en het baggerspeciedepot liggen dichtbij elkaar in het gebied Zevenhuizen.

Gemeenteraad
Het bestemmingsplan voor het baggerspeciedepot moet deze zomer (uiterlijk 26 augustus 2003) worden vastgesteld. Die datum is hard, omdat de provincie Utrecht de gemeente Amersfoort een 'aanwijzing' heeft gegeven nadat Amersfoort had aangegeven het baggerspeciedepot niet meer te willen. De gemeenteraad heeft ervoor gekozen het bestemmingsplan zelf te maken, omdat Amersfoort daardoor maximaal de gemeentelijke belangen kan behartigen en het baggerspeciedepot goed en verantwoord ingepast kan worden in de omgeving van Vathorst. Ook het bestemmingsplan voor de houtmassacentrale wordt naar verwachting eind augustus vastgesteld. Eerder dacht de gemeente dat de twee procedures apart hun eigen planning zouden volgen, maar nu ziet het er naar uit de beide procedures voor de twee bestemmingsplannen gelijk op blijven lopen.

Amersfoorters, organisaties en instellingen die tijdens de inspraakperiode van half maart tot half april een schriftelijke reactie op de plannen hebben ingediend, krijgen in de week van 19 mei de reactienota. En als ze de inspraakavond van 24 maart 2003 hebben bijgewoond, tevens het verslag van deze bijeenkomst toegestuurd.

De aangepaste plannen, de reactienota's en het verslag van de gehouden inspraakavond liggen ook van 3 juni tot en met 30 juni ter inzage in stadsinformatiecentrum De Observant, Stadhuisplein 7. Op deze ontwerp-bestemmingsplannen kunnen opnieuw schriftelijke reacties en meningen, zienswijzen genaamd, worden ingediend.

Extra commissievergadering
In de periode van 1 juli tot en met 18 juli worden de schriftelijk ingebrachte reacties (zienswijzen formeel) op de ontwerp-bestemmingsplannen verwerkt. Daar zullen later hoorzittingen over worden gehouden.

Het college van b en w behandelt daarna de concept-raadsvoorstellen. De gemeenteraadsleden houden een extra commissievergadering over het concept-raadsvoorstel over het baggerdepot. Deze vergadering staat gepland op maandag 18 augustus 2003. In de gemeenteraadsvergadering van 26 augustus moet in elk geval het bestemmingsplan van het baggerspeciedepot vastgesteld worden. De verwachting is dat dan tegelijkertijd het plan voor de houtmassacentrale kan worden vastgesteld.

Lobby
De gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht hebben dinsdag 13 mei jl. het startsein gegeven voor een gezamenlijke lobby om te bewerkstellingen dat bagger ook buiten de eigen provinciegrenzen gestort mag worden. Wanneer dat mag, is de baggerlocatie Zevenhuizen mogelijk niet nodig. Het zoeken naar alternatieve verwerkingsmethoden voor de bagger, levert -zoals het er nu naar uit ziet- op korte termijn onvoldoende soelaas. Daarom is nu de lobby ingezet om storten in grote, landelijke depots mogelijk te maken. Depots op de Maasvlakte en bij het Ketelmeer bieden daarvoor ruimte.
Het baggerprobleem speelt overigens niet alleen in de provincie Utrecht, maar in alle Nederlandse provincies. Voor Nederland is berekend dat het aanbod van baggerspecie, afkomstig uit de Nederlandse watergangen, de komende tien jaar 400 miljoen kuub zal zijn.