Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Herstelwerkzaamheden aan Brabantse sluizen

Rijkswaterstaat Noord-Brabant voert van maandag 18 augustus tot en met de tweede helft van november herstelwerkzaamheden uit aan drie sluizen in de Zuid-Willemsvaart. Het gaat om de sluizen 4, 5 en 6 bij Veghel, Erp en Beek en Donk. De werkzaamheden hebben geen grote gevolgen voor de scheepvaart. Wel kunnen de wachttijden voor het schutten oplopen.
De herstelwerkzaamheden bestaan uit het verankeren van de sluishoofden en het vervangen van de tegelverharding door grind. Daarnaast worden afmeervoorzieningen aangebracht. Omdat onder de brug van sluis 6 ook werkzaamheden worden uitgevoerd, wordt deze brug tijdelijk omhoog gezet. Om de overlast voor de omgeving te beperken, gebeurt dit alleen 's nachts. De brug is vier nachten lang van 22.00 uur tot 6.00 uur afgesloten voor het verkeer.

De herstelwerkzaamheden zijn nodig om de veiligheid van de sluizen te vergroten. De sluizen in de Zuid-Willemsvaart zijn tussen 1823 en 1826 gebouwd in opdracht van Koning Willem I. De laatste jaren vertoonden de sluizen steeds meer gebreken. Rijkswaterstaat eerder al de sluizen 11 en 13 volledig te vervangen.