Ingezonden persbericht

Winst- en vermogensflattering kernpunten in dagvaarding

AANDEELHOUDERS NAEFF VORDEREN VERNIETIGING JAARREKENING 2002

Een groep minderheidsaandeelhouders van Naeff, kunststoffenfabrikant te Lochem heeft het bedrijf gedagvaard voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam. In de jaarrekeningprocedure eist Mr. J. Lemstra (Pels Rijcken) namens hen de vernietiging van de jaarrekening op grond van een groot aantal onvolkomenheden.

Zo heeft het bedrijf in 2002, zonder nadere toelichting en in strijd met haar eigen grondslagen de volledige goodwill ineens afgeschreven. Hierdoor komt het bedrijfsresultaat ten onrechte circa 25% te laag uit. Het nettoresultaat wordt met 10% geflatteerd.

Ook het vermogen wordt volgens de klagers structureel geflatteerd. Zo staat het bedrijfsterrein voor slechts 135.000 op de balans terwijl op basis van actuele grondprijzen deze waarde op ruim 2 miljoen euro behoort uit te komen. Door de extreem conservatieve afschrijvingstermijn staat het complete bedrijfsgebouw zelfs op nihil gewaardeerd. Per saldo wordt het eigen vermogen dan ook minimaal 25% te laag voorgespiegeld.

Voorts ontbreken in de jaarrekening allerlei noodzakelijke toelichtingen op posten als effecten en voorzieningen. Hierdoor wordt het inzichtsvereiste geweld aan gedaan. Bovendien is de beoordeling van het gevoerde beleid aan de hand van de verstrekte gegevens niet goed mogelijk.

Een laatste punt betreft het ontbreken van informatie over transacties met gelieerde partijen dat volgens de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving verplicht is. Het gaat hierbij om transacties tussen Naeff en andere kunststofverwerkende bedrijven van grootaandeelhouder Kern. Het gevaar van belangenverstrengeling is levensgroot omdat de heer Kern niet allleen directeur maar ook commissaris is. Hij bepaalt dus met wie Naeff zaken doet en tegen welke voorwaarden. Bovendien controleert hij als commissaris zichzelf en wordt hij daarbij per definitie gesteund door de rest van de raad van commissarissen die immers bestaat uit zijn vrouw en zijn zoon.
Deze incestueze besturingsstructuur was voor minderheidsaandeelhouders op de laatste AvA aanleiding om te verzoek een externe directeur te benoemen en ook de RvC van vers bloed te voorzien. Tot op heden heeft men daaraan nog niet voldaan.

Einde bericht

Noten:
1. Voor nadere inlichtingen
F(rans) A.M.J. Faas 0492-326205 of 06-23122456
2. N.a.w. gegevens mogen aan derden worden doorgegeven
3. Complete dagvaarding verschijnt binnenkort op de site www.interfaas.com

---- --