Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

FORNIX BIOSCIENCES BOEKT WINSTSTIJGING VAN BIJNA 50%

Highlights eerste halfjaar 2003

Eerste halfjaar

In miljoenen euro s

(behalve de bedragen per aandeel)

2003

2002

Netto-omzet

EUR 32,3

EUR 28,6

+ 13%

Bruto-omzetresultaat

9,7

8,9

+ 9%

Netto-omzetresultaat vóór R&D kosten

4,6

3,9

+ 19%

R&D projectkosten

1,0

1,5

- 32%

Resultaat vóór belasting

3,7

2,5

+ 49%

Nettowinst

2,4

1,6

+ 49%

Winst per aandeel

EUR 0,42

EUR 0,27

+ 56%
* Gunstige balansverhoudingen gehandhaafd ondanks acquisitie
* Voortgaande gunstige gang van zaken bij Allergie- en Handelsdivisie
* Belangrijke uitbreidingen van nieuwe divisie Theranostics
* R&D projecten verlopen gemiddeld genomen volgens plan
* Handhaving verwachting heel 2003: stijging van de nettowinst met 25%
De aan Euronext Amsterdam genoteerde BioFarmaceutische onderneming Fornix BioSciences N.V. heeft een uitstekend eerste halfjaar van 2003 achter de rug. De nettowinst steeg met 49% van 1,6 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2002 tot 2,4 miljoen euro in dezelfde periode van 2003. Deze forse stijging is te danken aan een voortgaande gezonde groei van de winstgevende Allergie- en Handelsdivisie, gecombineerd met een afname van de investeringen in research en development. De in 2002 opgerichte divisie Fornix Theranostics boekte een klein aanloopverlies. Exclusief de R&D investeringen in de biotechnologische onderzoeksdivisie bedraagt de nettowinst EURO 3,1 miljoen (2002: EURO 2,6 miljoen). De totale omzet steeg in deze periode met 13% tot 32,3 miljoen euro (2002: 28,6 miljoen euro). De winst per aandeel nam met 56% toe tot 42 eurocent vergeleken met 27 eurocent over de eerste zes maanden van 2002. Uitgaande van gelijkblijvende investeringen in research en development, handhaaft Fornix BioSciences haar eerder uitgesproken winstverwachting voor heel 2003 die uitgaat van een toename van 25% van de nettowinst ten opzichte van 2002.

De investeringen in research en development bedroegen in de eerste zes maanden 1,0 miljoen euro (eerste halfjaar 2002:1,5 miljoen euro). Hoewel aan dezelfde researchprojecten werd gewerkt als in 2002, werd er aanzienlijk minder in geïnvesteerd doordat de fases waarin de verschillende projecten zich in het eerste halfjaar bevonden dat toelieten. Mede door deze lagere investeringen en ondanks de overname van Best Medical International in mei 2003, blijft de liquiditeitspositie uitstekend. Fornix BioSciences is nagenoeg schuldenvrij en beschikte per 30 juni 2003 over bijna 8,0 miljoen euro aan liquide middelen. Bovendien heeft de onderneming voor een bedrag van circa 2,5 miljoen euro aan eigen aandelen in portefeuille. Het handhaven van deze gezonde balansverhoudingen past in de strategie om passende kleinere en middelgrote overnames zoveel mogelijk uit eigen middelen te kunnen financieren.

In navolging van het in 2002 genomen initiatief om interim-dividend uit te keren heeft de onderneming, gegeven de goede resultaten, besloten om in september 2003 een interim-dividend betaalbaar te stellen van 0,12 eurocent per aandeel. In 2002 werd in oktober een interim-dividend uitgekeerd van 0,08 eurocent per aandeel.

In het eerste halfjaar waren de meest opvallende ontwikkelingen:
* De overname eind mei van het in Beuningen (Gelderland) gevestigde Best Medical International. Deze onderneming heeft een aantal gepatenteerde producten ontwikkeld die belangrijke voordelen bieden bij het verrichten van urodynamisch onderzoek. Urodynamisch onderzoek is van toepassing bij urologische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld het diagnosticeren van de aard en omvang van incontinentie. Deze uitbreiding van activiteiten van Fornix BioSciences past in haar vorig jaar uitgesproken streven om de in augustus 2002 opgerichte divisie Theranostics verder uit te breiden. Hierdoor wordt een verdere spreiding verwacht van de winstgevende activiteiten. De overname werd geheel uit eigen middelen gefinancierd;
* De aankondiging van de benoeming van voormalig CFO (Chief Financial Officer) Cees L. Bergman tot CEO (Chief Executive Officer / Voorzitter van de Directie). De heer Bergman is reeds vanaf het ontstaan in 1999 van de onderneming bij Fornix BioSciences werkzaam als CFO en was daarvoor al diverse jaren als CFO werkzaam bij ARTU Biologicals, een van de huidige divisies van Fornix BioSciences. Hij volgt de heer Tjerk J.A. Visser, oprichter/grootaandeelhouder van Fornix op, die te kennen heeft gegeven zich minder met de dagelijkse gang van zaken te willen bezighouden, onder meer gegeven de meer stabiele situatie waarin de onderneming zich bevindt. Wel zal de heer T. Visser als vierde commissaris intensief bij de onderneming betrokken blijven. De feitelijke benoeming van de heer Bergman als voorzitter van de directie en van de heer T. Visser als lid van de Raad van Commissarissen heeft inmiddels plaatsgevonden in een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 14 augustus jl. in Lelystad;
* Kort na het afsluiten van het eerste halfjaar werd de verwerving bekendgemaakt van de exclusieve distributierechten voor de Benelux van een innovatieve en veelbelovende groep theranostica, de CreaFast® Testkits. Met behulp van deze testkits kunnen verwekkers van, soms levensbedreigende, infectieziekten vroegtijdig worden gedetecteerd en daardoor effectiever behandeld. Ook deze nieuwe activiteit versterkt de Fornix Theranostics divisie.
Resultaat per divisie
Allergiedivisie
De Allergiedivisie, waarin de productie en verkoop van anti-allergie geneesmiddelen alsmede de verkoop van medische hulpmiddelen is opgenomen heeft wederom een goed eerste halfjaar resultaat gerealiseerd. De omzet van de Allergiedivisie is in de verslagperiode met 13% gestegen ten opzichte van het voorgaande boekjaar van 7,7 miljoen euro naar 8,8 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan de al in 2001 en 2002 geïnitieerde uitbreiding van marketing en sales activiteiten die reeds eerder leidden tot een belangrijke stijging van de omzet en een forse groei van de winst. De winst vóór belasting van de Allergiedivisie steeg met 3% tot 5,3 miljoen euro (2002: 5,2 miljoen euro). Wel werd er sterk geïnvesteerd in de business unit Medische Hulpmiddelen, waardoor het kostenniveau van de Allergiedivisie substantieel (met 18% ten opzichte van dezelfde periode 2002) toenam en het resultaat van deze divisie relatief minder sterk is gestegen.

Handelsdivisie
Het resultaat van de Handelsdivisie, actief op het gebied van handel in gepatenteerde geneesmiddelen (Eurospecialités), heeft zich in de eerste helft van 2003 opnieuw verder verbeterd. Deze tendens werd al in het tweede halfjaar van 2001 voorzichtig ingezet en heeft zich in 2002 verder gecontinueerd. De omzet is met 12% gestegen van 20,8 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2002 naar 23,2 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2003. Dankzij een betere performance in het eerste halfjaar van 2003 nam de winst vóór belasting van de Handelsdivisie toe met 7% van 0,82 miljoen in de eerste zes maanden van 2002 tot EURO 0,88 miljoen in de vergelijkbare periode van 2003.

Divisie Theranostics
In augustus 2002 richtte Fornix BioSciences een nieuwe divisie op onder de naam Fornix Theranostics. Fornix Theranostics is volledig eigendom van Fornix BioSciences en eveneens gevestigd in Lelystad. De kernactiviteit van deze divisie is het (mede) ontwikkelen, produceren en verkopen van producten voor de diagnostiek en behandeling van infectieziekten en kanker. De term theranostics is een nieuw begrip dat betrekking heeft op een totaal nieuwe generatie diagnostica, welke de arts is staat stelt patiënten adequater te kunnen behandelen.

Bij de aanvang van de activiteiten van deze divisie verwierf Fornix Theranostics de exclusieve distributierechten voor Nederland van een innovatieve en veelbelovende groep theranostica, de Etest®. Deze testen maken gebruik van een techniek waarmee op uiterst snelle wijze de gevoeligheid en resistentie van bacteriën voor antibiotica kunnen worden bepaald. Hierdoor kan niet alleen sneller het juiste antibioticum worden toegediend, ook de optimale dosering van het antibioticum kan worden bepaald.

Fornix Theranostics heeft onlangs haar producten portfolio uitgebreid met de Creafast® testkits Daarnaast zijn er onderhandelingen gaande voor uitbreiding van het productenpakket met geneesmiddelen voor het behandelen van infectieziekten en kanker. Hiermee zou Fornix Theranostics kunnen gaan beschikken over een volledig zogeheten disease management programma, waarin de Etest® en de overige producten een goed op elkaar aansluitend totaalpakket vormen.

In het eerste halfjaar werd, zoals eerder in dit persbericht reeds aangegeven de onderneming Best Medical International geacquireerd en aan deze divisie toegevoegd. Deze onderneming heeft een aantal gepatenteerde producten ontwikkeld die belangrijke voordelen bieden bij het doen van urodynamisch onderzoek.

De omzet van de divisie Theranostics is in de eerste zes maanden van 2003 uitgekomen op 0,28 miljoen euro en een klein (aanloop)verlies vóór belasting van 66.000 euro, mede ten gevolge van één maand aanloopverlies in verband met de verwerving van Best Medical International.
Research & Development divisie
De investeringen in de R&D divisie bedroegen in de eerste zes maanden van 2003 1,0 miljoen euro ten opzichte van 1,5 miljoen euro in dezelfde periode van 2002. De voortgang van de R&D projecten wordt zeer regelmatig geëvalueerd, waarbij snel en adequaat op nieuwe ontwikkelingen wordt geanticipeerd. Vanwege een nauwgezette monitoring van deze projecten zijn de betreffende kosten goed beheersbaar. Deze strategie vermindert het risico voor de onderneming en haar aandeelhouders.

De R&D divisie investeert in een aantal interessante researchprojecten. De klinische studie waarin wordt onderzocht in hoeverre, met behulp van gentherapie (VEGF) amputaties kunnen worden voorkomen bij diabetespatiënten, liet bij interim analyse in Augustus 2001 nadat 30 patiënten waren behandeld, een positief resultaat zien. De instroom van patiënten verloopt langzamer dan verwacht; de oorspronkelijke doelstelling was 60 patiënten in de studie op te nemen. Fornix streeft er naar voor eind 2003 de lopende studie af te ronden. De evaluatie van de verkregen studieresultaten zal van groot belang zijn voor de wijze waarop de onderneming haar gentherapie activiteiten zal voortzetten.

In de klinische ontwikkeling van het gepatenteerde, biotechnologische product F991 (peptide) dat mogelijk werkt bij astma, multiple sclerose, de ziekte van Crohn en contactallergie, werd in de afgelopen periode een belangrijke mijlpaal bereikt; een eerste klinische studie bij de mens (Fase I) werd met succes afgerond. In een groep gezonde vrijwilligers bleek de toediening van F991 veilig en werd deze goed verdragen. Een persbericht van deze strekking werd op 5 maart 2003 gepubliceerd.

In vervolg op het positieve resultaat van de Fase I studie zijn inmiddels de voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van een studie naar de klinische effectiviteit (=werkzaamheid) van het F991 peptide. Voor eind 2003 verwacht Fornix een eerste "proof of principle" klinische studie (Fase IIA) met F991 af te ronden.

Het onderzoek met een ander biotechnologisch product, peptide F992, bevindt zich nog in de preklinische fase. De effectiviteit van dit peptide bij longemfyseem wordt in diverse modelsystemen getoetst. In de tweede helft van het lopende boekjaar zal de verdere ontwikkeling van het F992 worden geëvalueerd.

Strategie Fornix BioSciences N.V.
Fornix BioSciences is een BioFarmaceutische onderneming die zich via een samenstel van bedrijven in de medische sector wil onderscheiden door innovatief biotechnologisch geneesmiddelenonderzoek en door productie, marketing en verkoop van diagnostische en therapeutische allergeenproducten, microbiologische producten en medische hulpmiddelen. Binnen de niches waarin Fornix BioSciences actief is wenst zij vooraanstaande posities in te nemen.

Fornix BioSciences beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar streeft ook naar uitbreiding van haar activiteiten en afzet naar meerdere landen. Daarnaast wordt gestreefd naar uitbreiding van de activiteiten naar andere sectoren binnen de medische branche.

Fornix BioSciences streeft er naar voor haar aandeelhouders een goed rendement te realiseren op basis van met name een aantrekkelijk dividend en een voortgaande groei van de winst per aandeel. Deze groei verwacht Fornix BioSciences te realiseren zowel door autonome groei alsmede door het doen van acquisities. Deze doelstellingen wil Fornix BioSciences realiseren inclusief voortgaande investeringen in research en development projecten, voorzover de vereiste groei van de winst dit toelaat. Deze investeringen zullen ook in de toekomst gefinancierd dienen te worden door de positieve cashflow die de overige onderdelen van de onderneming genereren. Voorts streeft Fornix BioSciences behoud van gezonde balansverhoudingen na, waarbij een solvabiliteitsratio (eigen vermogen als percentage van het totale vermogen) wordt nagestreefd van minimaal 35%. Momenteel ligt dit percentage rond de 60% en biedt als zodanig volop mogelijkheden voor acquisities.
Vooruitzichten
Uitgaande van gelijkblijvende investeringen in research en development, handhaaft Fornix haar eerder uitgesproken winstverwachting voor heel 2003 die uitgaat van een toename van 25% van de nettowinst ten opzichte van 2002.

Profiel Fornix BioSciences N.V.
Fornix BioSciences N.V., met hoofdvestiging in Lelystad, legt zich via vier divisies toe op biotechnologisch onderzoek, productie, marketing en verkoop van diagnostische en therapeutische allergeenproducten, medische hulpmiddelen en microbiologische producten, alsmede op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen. De positieve cashflow uit de winstgevende onderdelen financiert voor een groot gedeelte de Research & Development-divisie.

De vier divisies opereren via de werkmaatschappijen ARTU Biologicals, Fisher Farma, Fornix BioTech Holding en Fornix Theranostics. ARTU Biologicals concentreert zich op de productie en verkoop van allergeenproducten en medische hulpmiddelen, Fisher Farma is gericht op de handel in gepatenteerde geneesmiddelen, Fornix BioTech Holding legt zich toe op biotechnologisch onderzoek en Fornix Theranostics beweegt zich op het gebied van de diagnostische producten. De aandelen Fornix BioSciences N.V. zijn genoteerd op de officiële Markt van de effectenbeurs Euronext te Amsterdam.

Lelystad, 18 augustus 2003
Fornix BioSciences N.V.
De Directie