Gemeente 's-Hertogenbosch

07-08-2003

Uitbreiding fietsenstallingen in de binnenstad

Op maandag 18 augustus 2003 wordt gestart met de uitbreiding van het aantal onbewaakte stallingsplaatsen voor fietsen in de binnenstad. De totale stallingscapaciteit neemt met 350 plaatsen toe naar het aantal van circa 1.000 plaatsen. Op diverse locaties worden de huidige fietsenstallingen, die zijn ontworpen door de Spaanse architect Beth Gali, vervangen door een type rek wat functioneel gezien beter aan de eisen voldoet. Daarbij gaat het om aspecten als gebruikersgemak, vandalisme- en diefstalbestendigheid, een geringere kans op schade en duurzaamheid.

Op de Markt en de Schapenmarkt, in de Vughterstraat, de Kerkstraat, de Hinthamerstraat, de Orthenstraat, de Hooge Steenweg en Visstraat blijft het zogeheten ¿Gali-rek¿ als beeldbepalend onderdeel van de openbare ruimte de stallingsvoorziening. Elders in de binnenstad wordt overgegaan op de toepassing van de ¿Tulip¿. Dit type, waarvan de vorm doet denken aan de gelijknamige bloem, voldoet aan de functionele eisen van het 'Fietsparkeur'. Dit keurmerk is door de fietsersbond in samenwerking met de fabrikanten ontwikkeld.

De nieuwe fietsenstallingen komen op zestien locaties in de binnenstad. Op een drietal locaties is sprake van een relatief grote concentratie aan nieuwe rekken. Op het Burgemeester Loeffplein is sprake van 160 plaatsen. In de Minderbroederstraat komen veertig nieuwe plaatsen. En ter hoogte van de bibliotheek in de Hinthamerstraat worden de ¿Gali-rekken¿ vervangen door circa zestig nieuwe fietsenrekken. Deze locatie is de enige uitzondering op de regel dat in de straten naar de markt toe het ¿Gali-rek¿ vanwege esthetische overwegingen de voorkeur krijgt. In de overige straten zoals de Verwersstraat, Orthenstraat, Gasthuisstraat en de Lepelstraat gaat het om kleinere aantallen stallingsplaatsen.

De uitvoering, die met een subsidie van de provincie Noord-Brabant mede mogelijk is gemaakt, wordt in augustus 2003 afgerond.