RVU

747AM P E R S B E R I C H T

PB 0818-0822 Hilversum, 12 augustus 2003

HALTE 747AM

- De Hoge Veluwe een "museum van landschappen"- MAANDAG 18 T/M 22 AUGUSTUS 2003, 13.05-13.30 UUR, RVU / 747AM

Deze week verzorgd door de RVU: De Hoge Veluwe een "museum van landschappen"

Dankzij de succesvolle handel van de redersfamilie Kröller-Müller kunnen wij nu op moderne witte fietsen door het landschap van de vorige eeuw gaan. Meneer Kröller hield van jagen en paardrijden en kocht landgoeden en terreinen op de Veluwe waar hij een groot hek omheen zette. Mevrouw Kröller-Müller besteedde het bedrijfskapitaal aan schilderijen en familievriend Berlage werd gevraagd om een statig jachthuis en museum te ontwerpen. Tijdens de crisis van de jaren dertig bleek het familiebedrijf daardoor dermate financieel uitgekleed te zijn, dat de Hoge Veluwe ondergebracht werd in een aparte stichting, waarmee het culturele en landschappelijk erfgoed voor de latere generaties bewaard zou blijven.

Ook nu is het Nationale Park De Hoge Veluwe een onafhankelijke stichting met een grote Vriendenclub. Pas 2 jaar geleden, toen de bezoekers noodgedwongen wegbleven vanwege de MKZ crisis, werd er gezocht naar een publiciteitsplan. Dat resulteerde dit jaar voor het eerst tot een samenwerking van het Park de Hoge Veluwe en het beroemde Kröller-Müller museum: zij vieren dit jaar de 150ste verjaardag van Vincent van Gogh met een speciale tentoonstelling en rondleidingen op de fiets of te voet.

Halte 747 parkeert de bus op het centrale plein en vraagt zich af hoe de drukte van alle bezoekers samengaat met de rust van de Veluwse natuur. Zien we nog edelherten of alleen families met picknickmanden op de fiets? En het idee om delen van het park terug te brengen in de sfeer van de 19e eeuw, de ontwikkeling van ouderwetse stuifzandgebieden, is dat wat bezoekers interesseert of is het een biologisch experiment?

Programmamakers: Annette van den Berg, Miranda van Keulen, Arien Metz , Hans Noortman, Marcia Welman en Sonny in 't Zandt. Eindredactie: Maya Schepers.

halte747am.nl /halte747@rvu.nl

Halte 747AM is een radioprogramma van de RVU en de VARA. Rijdende reporters trekken wekelijks met hun Halte 747-bus naar een andere plaats in Nederland. Vanuit die mobiele studio maken ze iedere werkdag een portret van de locatie en de mensen die er wonen en werken. Halte 747AM is een dagboek van veranderend Nederland. Reportages, interviews, live-verslag en sfeergeluiden vertellen hoe het was, wat het is geworden en hoe het zal zijn.


Noot voor de redactie (