RVU

Nederland 3 P E R S B E R I C H T

PB 0818 Hilversum, 13 augustus 2003

BART EN RIJOHNNE

MAANDAG 18 AUGUSTUS 2003 VAN 13.40-14.30 UUR, RVU/NEDERLAND 3

Voor licht verstandelijk gehandicapten is het al moeilijk om volwaardig in de maatschappij opgenomen te worden. Voor zwaar of meervoudig gehandicapten lijkt het helemaal onmogelijk. Ze hebben 24 uur zorg nodig, de communicatie verloopt vaak niet via taal en ze zijn ogenschijnlijk niet productief. Dit alles bemoeilijkt de integratie. Maar voor Bart, verstandelijk en motorisch gehandicapt, en Rijohnne, blind, nagenoeg doof en verstandelijk gehandicapt, tellen deze beperkingen niet, zij willen gewoon een zo normaal mogelijk leven leiden. In de film het dagelijkse leven en de strijd van zowel Bart als Rijohnne en vooral ook van hun ouders.

Voor Bart (20 jaar) zou de gang naar een instituut de meest logische stap geweest zijn in zijn leven. Maar zijn ouders hebben altijd gestreden om hem een zo normaal mogelijk leven te geven. Zo werkt hij nu tussen de koeien en de tractoren op de antroposofische zorgboerderij De Beukenhof in Breda. Bart woont nog thuis, maar zijn ouders zijn samen met De Beukenhof bezig om nog een zorgboerderij op te richten waar hij dan in de toekomst samen met andere verstandelijk gehandicapten kan gaan wonen. Zoals zijn vader zegt: als de knechten van de boer op de boerderij.

Sinds drie jaar bestaat er een taal van doofblinden, 'de 4 handen gebarentaal.' Deze taal geeft Rijohnne (17 jaar) de mogelijkheid om te communiceren met de buitenwereld. De laatste paar jaar is door haar ouders een heel netwerk rond Rijohnne opgebouwd. Met de 4 handen gebarentaal kunnen al deze mensen sinds kort ook met haar communiceren. Hierdoor komt Rijohnne steeds meer in het leven te staan.

Herhaling van 10 juni 2002.

Programmamaker: Nina Hiddema.
Research: Marjon Wassenaar.
Eindredactie: Wim Beijderwellen.

Boek: Zonder beperkingen: Deelname van mensen met een verstandelijke handicap aan de samenleving. (uitgave NIZW, i.s.m. de RVU). In zes portretten, waaronder één van Rijohnne, vertellen mensen met een verstandelijke handicap zelf over hun ervaringen en wensen met betrekking tot hun leven in de samenleving. Auteurs: Joanka Prakken en Jeroen Zomerplaag. Foto's: Jan van IJken. Bestellen bij de RVU door ¤ 15,00 (inclusief verzendkosten) over te maken op postbankrekening 66888 van de RVU in Hilversum, onder vermelding van 'Zonder beperkingen'. (isbn 90-5050-9452, 100 pag.)

Met vriendelijke groet,

Monique Calis
RVU /// educatieve omroep
Afdeling Communicatie

---
(T) 035 - 677 1461 (di t.m. vrij)
(F) 035 - 677 1409
(E) monique.calis@rvu.nl
(W) http://www.rvu.nl

---

Eenmalig vrij van copyright bij plaatsing n.a.v. dit programma Foto: Mies Rogmans
Bijschrift: De meervoudig gehandicapte Bart werkt op een antroposofische zorgboerderij. De meervoudig gehandicapte Rijohnne probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden.