Gemeente Amsterdam

Start bouw sociale werkplaats Izmit, Turkije
14 augustus 2003 - Johanneke Helmers
De eerste steen voor een sociale werkplaats voor gehandicapten in Izmit, Turkije, wordt maandag 18 augustus gelegd. De werkplaats is één van de projecten die tot stand komen in het kader van de samenwerking tussen de gemeentes Izmit en Amsterdam.

De samenwerking dateert van kort na de aardbeving op 17 augustus 1999, die het gebied rondom de Zee van Marmara trof. Het epicentrum lag in Izmit. De sociale werkplaats wordt geheel opgezet naar de Turkse omstandigheden.

Noodzaak

De noodzaak van een dergelijke voorziening is groot. De werkplaats is de eerste in het land en moet een voorbeeld worden. Met dit initiatief wordt tevens meer aandacht gevraagd voor de positie van gehandicapten in Turkije. Het land heeft relatieg veel gehandicapten, die veelal werkloos zijn. Bovendien zijn velen door de aardbeving gehandicapt geraakt.

De lokale Turkse staf heeft eerder dit jaar een stage in Nederland gevolgd. Op kleine schaal zijn al werkzaamheden door gehandicapten verricht. Zij krijgen hiervoor dan een salaris. Met een gebouw zal de hoeveelheid werk geleidelijk groeien, zodat meer gehandicapten betaald werk kunnen gaan doen.

Het bedrijfsleven in Izmit steunt het project actief. Daar functioneert bovendien een raad van advies.

© Gemeente Amsterdam