Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie-enquête: Groene stroom populair bij gemeenten

Amsterdam, 18 augustus 2003 --- Bij dertig procent van de Nederlandse gemeenten bestaat het eigen energiegebruik volledig uit groene stroom. Nog eens 43 procent draait gedeeltelijk op groene stroom. Dit is één van de uitkomsten van een Milieudefensie-onderzoek naar energiegebruik van gemeenten, uitgevoerd in het kader van de campagne 'Schakel naar Schoon'. Tegelijkertijd blijkt dat slechts een deel van de gemeenten die groene stroom gebruikt, deze beslissing politiek heeft verankerd in haar klimaatbeleid.

Uit de 91 reacties op de Milieudefensie-enquête wordt duidelijk dat veel gemeenten gebruik maken van de mogelijkheden die de geliberaliseerde groene stroommarkt biedt. Milieudefensie is aangenaam verrast door het grote aantal gemeenten dat inmiddels gedeeltelijk of helemaal groene stroom inkoopt voor eigen gebruik. Campagneleider Luuk Heijlman: 'Deze gemeenten laten zien dat groene stroom ook voor grootverbruikers haalbaar en realistisch is, en vervullen daarmee een belangrijke voorbeeldfunctie voor bedrijven en de eigen inwoners.'

Milieudefensie wil dat energie-inkoop vast onderdeel wordt van het lokale klimaatbeleid. Nu is dat slechts in een kwart van de gemeenten het geval. Als het inkoopbeleid niet verankerd is in het klimaatbeleid, is het de vraag wat er gebeurt wanneer het huidige contract eindigt en de politieke en financiële omstandigheden wellicht anders zijn. 'Een politieke keuze vóór groene energie betekent een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem,' aldus Heijlman.

Teleurstellend is de mate waarin gemeenten die groene stroom hebben, hun keuze voor groene stroom uitdragen naar hun burgers. De gemeente Rotterdam is een voorbeeld van hoe het óók kan. Daar werd onlangs besloten om het contract waarin de gemeente kiest voor 100% groene stroom te verlengen en dit ook actief aan de inwoners te communiceren.

Duidelijk wordt dat er nog veel ruimte bestaat voor meer inkoop van groene stroom bij gemeenten. Milieudefensie en haar lokale netwerk blijven daarom druk uitoefenen op gemeenten. De campagne 'Schakel naar Schoon' van Milieudefensie wil zoveel mogelijk gemeenten laten overstappen op zo groen mogelijke stroom.