Gemeente Weert

18/08/2003

Erepenning voor Zusters Stramproy

Uit handen van burgemeester K. Majoor ontvangen zaterdag 16 augustus
a.s. de Zusters van de Congregatie van Christus Verlosser in Stramproy de erepenning van de gemeente Weert. Dit ereblijk krijgen zij uitgereikt bij gelegenheid van de viering van het feit dat deze zusters zich 100 jaar geleden in Stramproy vestigden.

In het begin van de twintigste eeuw waren veel Franse congregaties, gedwongen door de Wetten tegen de religieuze Orden, genoodzaakt hun toevlucht te zoeken in gastvrije omliggende landen. Door goede contacten tussen de bisschop van Rennes en de toenmalige bisschop van Roermond mgr. Drehmans konden de eerste drie zusters zich in 1903 in Stramproy vestigen.
In de loop van deze honderd jaar hebben 58 zusters voor korte of langere tijd in Stramproy gewoond. Hiervan waren er 15 geboren in Stramproy. Op dit moment wonen er nog 5 zusters.

De zusters hebben zich door de jaren heen op een groot aantal vlakken verdienstelijk gemaakt voor de Stramproyer gemeenschap. Op het gebied van de ouderenzorg is bijvoorbeeld zorgcentrum 'Rust in Roy' voortgekomen uit het door de zusters opgezette bejaardenhuis. Verder werd een kleuterschool gestart en later de meisjesschool, waardoor ze tot midden jaren zeventig betrokken zijn geweest bij het onderwijs in Stramproy.
Op het vlak van de zorg speelden de zusters een grote rol binnen de uitvoering van het Groene Kruis en in de wijkverpleging.

De uitreiking van de gemeentelijke erepenning (en draaginsigne) zal plaatsvinden op zaterdag 16 augustus a.s. om circa 15.00 uur na een eucharistieviering in de Willibrorduskerk in Stramproy die om 14.00 uur begint.

Er worden in totaal 30 zusters verwacht, waarvan er 5 in Stramproy wonen, de overigen komen uit Geulle, Heerlen, Maastricht en een aantal uit Frankrijk.