Politie Groningen

Persberichten maandag 18 augustus 2003

Provincie Groningen 18-8-2003 -

Groningen: twee inbrekers aangehouden
Een buurtbewoner waarschuwde zondagnacht de politie nadat hij gescharrel achter de woningen aan de Kamerlingh Onnesstraat hoorde en twee personen verdacht zag lopen. Na een zoektocht werd ontdekt dat er was ingebroken in een beddenwinkel aan het Hoornsediep en dat de achterbank van een geparkeerde auto vol lag met beddengoed. Met een politiehond werd de winkel doorzocht en beide inbrekers werden in een kast aangetroffen. De mannen, 31 jaar uit Groningen en 19 jaar zonder vaste verblijfplaats, werden aangehouden en voor nader onderzoek opgesloten.

Groningen: tweetal berooft Duitser
De politie hield zondagavond een 46-jarige man uit Groningen en een 36-jarige vrouw uit Leeuwarden aan voor een beroving van een 30-jarige Duitser in de Hazelaarstraat. De vrouw zou gedreigd hebben met een mes en de Stadjer met een kabelslot om de man een portemonnee afhandig te maken. Er ontstond een hevige worsteling waarbij een geparkeerde auto beschadigd raakte. De straatrovers gingen ervan door met een klein geldbedrag en konden op basis van het opgegeven signalement worden aangehouden. Ze zitten beide vast voor nader verhoor.

Groningen: aanhouding voor belediging
Op de Akerkhof werd zondagnacht een 23-jarige man uit Paterswolde aangehouden voor belediging. Zijn vrienden waren baldadig geweest door tegen een hek te schoppen. Een van hen kreeg een bon waarop de man uit Paterswolde begon te beledigen. Hij werd meegenomen naar het bureau en kreeg een proces-verbaal.

Groningen: heler en steler van fiets aangehouden
In de Stoeldraaierstraat werd zondagnacht een 20-jarige student uit Groningen aangehouden voor heling van een gestolen fiets. De jongeman bekende de fiets voor vijf euro gekocht te hebben van een 19-jarige verslaafde Stadjer. De junk werd opgespoord en aangehouden op de Vismarkt. Beide verdachten werden naar het bureau gebracht en kregen beide een proces-verbaal. De fiets bleef op het bureau achter voor de rechtmatige eigenaar.

Groningen: snorfietsster onderuit
Een 67-jarige vrouw uit Groningen ging zondagavond met haar snorfiets op een fietspad naast de oprit van de Noordzeeweg onderuit. De vrouw raakte in een gootje en verloor de macht over het stuur. Zij viel op haar gezicht en werd met aangezichtletsel naar het ziekenhuis gebracht.

Groningen: inbraak in woningen via flipperen
Twee bewoners aan de Noorderbuitensingel en het Bernouilliplein constateerden zondagochtend dat er was ingebroken,. In een woning wordt geld vermist, in de andere woning een laptop, digitale camera, gsm en een portemonnee. In beide gevallen is de dader binnengekomen via de voordeur. Doordat deze niet op het nachtslot zat kon de slotschoot met een kaartje worden teruggeschoven (het zogeheten flipperen). Deze vorm van inbraak is zeer gemakkelijk te voorkomen door altijd de deur op het nachtslot te draaien. Dit kost niets en kan een hoop ellende besparen.

Groningen: jongen (17) schiet in de lucht
Op de Vismarkt werd zondagochtend een 17-jarige jongen uit Almere aangehouden nadat hij op de Grote Markt met een vuurwapen in de lucht had geschoten. Een beveiligingsmedewerker waarschuwde de politie omdat hij dacht dat er vuurwerk in een portiek was gegooid. Bij de fouillering van de jongen werd een patroonhouder aangetroffen. Na enig speurwerk vonden de agenten een vuurwapen dat door de jongen was weggegooid terug in een portiek op de Vismarkt. De aangehouden jongen verklaarde in de lucht te hebben geschoten en kon daar niet echt een goede reden voor opgeven. Hij is vastgezet voor nader verhoor en onderzoek.

Grijpskerk: snelheidscontrole
De politie heeft zondagmorgen een snelheidscontrole gehouden op de Waardweg in Grijpskerk. Daarbij werd van 405 voertuigen de snelheid gemeten. Tweeënvijftig bestuurders overschreden de maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 124 km.

Hoogezand: schennispleger aangehouden
Wegens het plegen van openbare schennis heeft de politie zondagmiddag een 24-jarige man uit Hoogezand aangehouden. De man benaderde aan de Pleiaden in Hoogezand twee meisjes van 11 en 13 jaar. Hij deed daarbij zijn broek naar beneden en toonde zijn geslachtdelen aan de beide kinderen. Die schrokken en waarschuwden via hun ouders de politie. Agenten stelden een onderzoek in troffen de verdachte bij zijn woning. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is hij heengezonden.

Kropswolde: jongen aangehouden
Een 16-jarige jongen uit Hoogezand is zondagmiddag door de politie aangehouden aan de Strandweg in Kropswolde. De jongen maakte gebruik van een snorfiets waarvan hij niet kon aantonen de eigenaar te zijn. De snorfiets bleek ook niet te zijn verzekerd. De bromfiets werd door surveillerende politiemensen ingenomen maar de knaap weigerde de brommer af te geven. Nadat de bromfiets door de politie was meegenomen weigerde de jongen weg te gaan. Daarop is hij aangehouden voor het niet voldoen aan een politiebevel. Hij werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Tegen hem is proces-verbaal opgemakt.

Leek: man aangehouden
De politie heeft zondagavond in een woning aan de Herman Colleniusstraat in Leek een 50-jarige man uit Leek aangehouden. De man en zijn vrouw kregen ruzie over het beëindigen van hun huwelijk. Tijdens de ruzie sloeg de man zijn vrouw en één van zijn kinderen. De echtgenote waarschuwde de politie. Agenten namen de verdachte mee naar het politiebureau. Hij is ingesloten. Over het project huiselijk geweld wordt met beide echtelieden overleg gevoerd.

Usquert: auto in sloot; bestuurder onder invloed
Aan de Westerhornseweg in Usquert heeft de politie zondagmorgen een 20-jarige man uit Kantens aangehouden. De man was met een personenauto in de sloot geraakt. Hij verklaarde tegenover de politie dat hij met de auto aan het scheuren was geweest en daarbij de controle over de wagen had verloren. Tengevolge daarvan belandde hij met de auto in een droge sloot. Bij onderzoek door de politie bleek de man onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het bureau. Daar werd bij de ademanalyse 0.9 promille alcohol gemeten. De man is na verhoor heengezonden.

Hoogezand: man mishandeld
Na een telefonische melding troffen politiemensen zondagmorgen een 46-jarige man uit Hoogezand gewond in zijn woning aan. De man, die merkbaar onder invloed van alcohol verkeerde, verklaarde voor zijn woning in elkaar te zijn geslagen door een medepassagier uit de taxi waarin hij naar huis was gebracht. Bij navraag bij de door de man opgegeven taxiondernemer bleek dat dit bedrijf geen rit naar de woning van de man had gemaakt. Het slachtoffer is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De politie stelt een nader onderzoek in.

Westerbroek: zware aanhanger
De politie heeft zondagmorgen proces-verbaal opgemaakt tegen een 38-jarige automobilist uit het Duitse Wuppertal. De man reed in zijn auto met daarachter een aanhangwagen waarop een scheepsmotor was geladen, over de A7 bij Westerbroek. De aanhanger mocht inclusief de lading 600 kilo wegen. Bij wegen echter op de politieweegbrug aan de Sontweg in Groningen bleek het totale gewicht van de aanhanger 1300 kg te bedragen, derhalve meer dan 100% te zwaar. Met bekeuring voor de overbelading mocht de Duitser gaan. De aanhangwagen met lading moest hij bij de politie achterlaten, om later op een geoorloofde manier verder te vervoeren.