Gemeente Wassenaar

Meer zoet water uit Amsterdam-Rijnkanaal
18-08-2003

De waterschappen stellen alles in het werk de aanvoer van zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal te vergroten. Ook onderzoeken zij de mogelijkheid om zoet water uit het gebied van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht aan te voeren. Het zoutgehalte in het inlaatwater uit de Hollandsche IJssel laat een licht stijgende tendens zien. De zoetwatervoorziening voor Delfland en Schieland is ruim toereikend. Op dit moment is het nog niet nodig een gezamenlijk beregeningsverbod af te kondigen.

Door de aanvoer vanuit de Hollandsche IJssel te beperken en de toevoer vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal te verhogen kan Rijnland de verspreiding van kwalitatief minder goed water in zijn boezemstelsel verminderen. Dit helpt Rijnland ook kwetsbare gebieden langs de boezem te ontzien. Om verder verzilting van het stelsel door kwelwater uit een aantal polders te voorkomen blijft Rijnland op beperkte schaal doorspoelen.

Het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden onderzoekt of er mogelijkheden zijn de aanvoer van zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal te vergroten van 7 m3/s naar 10 m3/s. Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht gaat na of het mogelijk is om zoet water uit zijn gebied aan te voeren via de Tolhuissluis in de Drecht bij Nieuwveen.

Een gezamenlijk beregeningsverbod achten de waterschappen op dit moment nog niet nodig, met uitzondering van het oosten van het gebied van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Daar geldt sinds woensdagochtend een beregeningsverbod.

Bron: gezamenlijk persbericht Hoogheemraadschappen