INTERNAT. DIERENFONDS - IFAW

IFAW steunt plan om bruinvispopulatie in Oostzee te herstellen

(Brussel/Den Haag - 18 augustus 2003)
Het IFAW meldt dat Europa 's kleinste walvis, de bruinvis, in de Oostzee zal uitsterven tenzij snel actie wordt ondernomen. Bruinvissen belanden nogal eens als onbedoelde vangst in zowel vaste als drijvende vissersnetten, waarin ze verstrikt raken en verdrinken. Dit is een belangrijke oorzaak van de afname van het bruinvisbestand in de Oostzee en een belemmering voor het herstel van de populatie, die thans op slechts 600 wordt geschat.

De Overeenkomst over de bescherming van kleine walvisachtigen in de Oostzee en de Noordzee (UNEP/ASCOBANS) onderkent de noodzaak van een herstelplan voor de bruinvis in de Oostzee (ook wel bekend als het 'Jastarnia Plan'. Het IFAW hoopt dat dit plan door de 4e Vergadering der Partijen, die vanaf vandaag tot 22 augustus a.s. in Esbjerg, Denemarken bijeenkomen, zal worden aangenomen.

Het IFAW onderschrijft de doelstellingen van het Jastarnia Plan. Hierin worden maatregelen op het gebied van visserijbeheer voorgesteld om het aantal bruinvissen dat jaarlijks onbedoeld in vissersnetten in de Oostzee belandt, tot twee of minder terug te brengen. Uiteindelijk moet de bruinvispopulatie in de Oostzee weer worden teruggebracht op een niveau van minimaal 80% van haar draagvermogen. Het IFAW is ook blij met de voorstellen die door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn ingediend. Volgens het voorstel van het Verenigd Koninkrijk zouden ook landen aan de Atlantische Oceaan tot de Overeenkomst toe moeten treden (zoals Portugal, Frankrijk, Ierland, Spanje en Marokko) en zou de naam van de Overeenkomst moeten worden gewijzigd in 'Overeenkomst over de bescherming van kleine walvisachtigen in de Oostzee, het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan en de Noordzee.' Volgens het Duitse voorstel zou het Jastarnia Plan als model moeten dienen voor een herstelplan voor bruinvissen in de Noordzee, dat rond juni 2005 in werking zou moeten treden.

Los daarvan heeft de adviescommissie van ASCOBANS voorgesteld om door te gaan met het jaarlijks verzamelen van nieuwe informatie over de verdeling van de bruinvispopulatie en de aantallen die in vissersnetten belanden en aanbevelingen te doen aan de bij de Overeenkomst aangesloten partijen.

Het IFAW doet een beroep op de landen die bij de Overeenkomst zijn aangesloten (Nederland, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk) om het herstelplan volgens de oorspronkelijke doelstelling en reikwijdte aan te nemen en het zonder verder tijdverlies ten uitvoer te brengen. Het is misschien wel de laatste kans voor Europa's kleinste walvis.

Einde