Gemeente Nijefurd


Mevrouw Vlas uit Workum wint digitale camera

In het totaal ontving burgemeester Boekhoven zeven reacties op het Burgerjaarverslag 2002. Uit deze reacties trok notariskantoor Houtsma de gelukkige winnares.

Vergezeld met haar zuster en zwager kwam mevrouw Vlas uit Workum, dinsdag 29 juli de digitale camera in ontvangst nemen. Eerst twijfelde ze nog om haar reactie op het verslag te geven en de bon in te sturen. "Maar nu de gemeente Nijefurd een kans biedt, moet je die ook nemen om je te laten horen!"; was haar reactie.

Alle suggesties die aan burgemeester Boekhoven zijn gedaan worden als leidraad gebruikt bij de ontwikkeling van het Burgerjaarverslag 2003. Getracht wordt om dan een (beter) verslag te schrijven. Er komt dan uitgebreider in te staan wat de gemeente doet, gedaan heeft en nog wil/kan doen.

Opsomming van alle reacties

1. Het onderwerp dat het meest aanspreekt in het Burgerjaarverslag:
- Sociale zaken; de afkortingen hebben namen.
- Niet veel.

- Burgerzaken en Sociale zaken.

- Meepraten over beleid.

- Het is te waarderen dat het commentaar van de diverse dorps- en stadsbelangen is opgenomen (of het verkregen commentaar op een juiste wijze de relatie tussen deze belangengroeperingen en de gemeente weergeeft wordt betwijfeld. Immers dorps- en stadsbelangen zijn grotendeels afhankelijk van de gemeente en zullen om de aanwezige relaties niet te verstoren over het algemeen voorzichtig zijn met een oordeel over de gemeente).
2. Wat wordt gemist in het Burgerjaarverslag:
- Een paar woorden Fries. Beleid/plannen/uitvoering m.b.t. het versterken van de positie en het gebruik van het Fries, o.a. door gemeenteambtenaren, in ambtelijke stukken etc. Dit alles ter verkleining van de afstand tussen burger en bestuur.
- Niets gemist, goed verslag.

- Bij Burgerzaken: de bevolkingsaantallen per dorp.
- Buurtbezoeken.

- Een verslag is een korte omschrijving van alle beleidsonderdelen, met daarbij de meet- of ijkpunten en hoe vervolgens dit beleid heeft uitgepakt. Of het bijvoorbeeld meer of minder heeft gekost. De burger moet duidelijk worden gemaakt dat gemeenschapsmiddelen tot nut van de beoogde doelstellingen, nuttig en gecontroleerd worden besteed. Het uitgebrachte Burgerjaarverslag is -naast de activiteiten van de burgemeester- een verhaal wat de gemeente zoal niet zou kunnen en moeten doen, maar zegt verder niets over het hoe en wat er gedaan is.
- Naar aanleiding van een klacht is te lezen dat alleen maatregelen worden genomen om soort gelijke klachten in de toekomst te voorkomen en/of de dienstverlening te verbeteren, maar niet wat er wordt gedaan om de binnengekomen klacht naar tevredenheid te verhelpen.

- Op welke wijze is de burgemeester de gemeenteraad van dienst geweest.

3. Overige op- of aanmerkingen:

- Wanneer komen er nieuwe speelrekken op de speelweide aan de Tademahof?

- Het Burgerjaarverslag is duidelijk en leesbaar geschreven. De lay-out nodigt uit om te lezen.

- Graag iets doen aan de kraaien op de begraafplaats.
- Het Fries is in de ambtelijke organisatie dermate ondergeschikt geworden dat een integratie- en Afûkcursus voor (sommige) ambtenaren wenselijk is.

- Een gekozen burgemeester zou met dit verslag niet weg kunnen en willen komen. Het is onvoldoende om als Burgerjaarverslag te kunnen dienen.

- Een ambtenaar zou zich meer moeten verplaatsen in verzoeken/aanvragen van de burger. Hij zou zich met de burger vereenzelvigen moeten en met zijn kennis en wetenschap naar een zo gunstig mogelijke oplossing moeten zoeken. De burger zal dan het gevoel krijgen dat de gemeente niet tegenover hem zit, maar
-figuurlijk gesproken- in de gestalte van een ambtenaar naast hem. Een betere PR kan geen gemeente zich wensen!
- De primo en ultimo standen bij Burgerzaken zijn door elkaar gebruikt.

- Een Afûk-cursus voor ambtenaren is wenselijk.
- Het aantal klachten dat wordt genoemd in het verslag zijn feitelijk onjuist. Voor beide jaren zijn er meer klachten. Aangezien in het verslag eerder is aangegeven dat een klacht zowel mondeling als schriftelijk kan worden geuit, kan dit de discrepantie in aantallen niet verklaren. Ook lijkt dit aantal tegenstrijdig met het aantal door de commissie bezwaar- en beroepen behandelde bezwaarschriften.

Meer informatie over het Burgerjaarverslag 2002 Gewijzigd op 18-8-2003 11:55:00 door Afdeling Voorlichting