European Commission

C/03/227

Brussel, 30 juli 2003

11883/03 (Presse 227)

Handel tussen de EU en Canada in wijnen en gedistilleerde dranken

De Raad heeft heden - via de schriftelijke procedure - een besluit aangenomen betreffende de sluiting van een overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Canada waardoor gunstigere voorwaarden worden geschapen voor de harmonieuze ontwikkeling van de handel in wijnen en gedistilleerde dranken (doc. 11012/03).

De Overeenkomst voorziet in de wederzijdse erkenning van oenologische behandelingen en procedés en productspecificaties, die in de bijlage worden genoemd. De door de andere partij te erkennen nieuwe oenologische behandelingen of wijzigingen moeten voldoen aan een reeks vereisten betreffende consumentenbescherming en praktijken in verband met kwaliteitsnormen.

In de Overeenkomst worden tevens de voorwaarden vastgelegd waaronder de geografische aanduidingen van wijnen en gedistilleerde dranken van elke partij op het grondgebied van de andere partij zullen worden beschermd. Andere voorschriften hebben betrekking op de certificering van wijn, waarbij geen van de partijen een restrictiever stelsel kan opleggen dan het systeem dat gold op de datum van inwerkingtreding van deze Overeenkomst.

Een Gemengd Comité zal voor de correcte werking van de Overeenkomst verantwoordelijk zijn. Eventuele geschillen tussen de partijen zullen via het mechanisme voor de regeling van geschillen worden opgelost.


---