Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Afwijzen grotestedentoeslag verpleegsters is onbegrijpelijk (februari 2003)
Debat ´Amsterdam voorop in gelijke behandeling´ groot succes

Amsterdam voorop in gelijke behandeling was het thema van het debat dat plaatsvond op woensdag 18 juni in de raadszaal van stadsdeel Oudwest in het kader van het Europees Jaar van de Gehandicapte (EJG). Onder leiding van Sandra Rottenberg spraken vertegenwoordigers vanuit de stadsdelen, gemeentelijke diensten (wonen en maatschappelijke ontwikkeling), zorgaanbieders, cliënten- en patiëntenverenigingen, Eerste en Tweede Kamerleden en de vervoersdiensten met elkaar over gelijke behandeling van mensen met een handicap.

Wat kunnen we in Amsterdam met zijn allen ondernemen om gelijke behandeling te bereiken? In de loop van het debat was deze vraag de rode draad. Het initiatief tot dit debat is genomen door de SIGRA sectie gehandicaptenzorg, omdat zij van mening is dat de Wet gelijke behandeling van mensen met een handicap, zoals deze op 1 april jl. door de Eerste Kamer is goedgekeurd, te beperkt is. Vooralsnog geldt de wet alleen voor openbaar vervoer, beroepsopleiding en arbeid. De wet stelt dat gehandicapten en chronische zieken op deze gebieden recht hebben op aanpassingen die nodig zijn om volwaardig in de maatschappij te functioneren. De insteek van het debat was dat Amsterdam met name op gebieden die níet in de wet staan, zoals wonen, sport en toegang tot openbare gelegenheden, ook aanpassingen zal realiseren en daarin voorop zal lopen op de rest van Nederland. Mevrouw Sweet (stadsdeelvoorzitter Zuidoost en Amsterdams comité EJG) sprak de wens uit dat met name de stadsdelen, die invloed kunnen uitoefenen op een aantal belangrijke zaken, iets zullen doen aan de geschetste problematiek.

De problemen die mensen met een (lichamelijke) handicap ondervinden bij het verkrijgen van een woning waarin zij zelfstandig kunnen wonen, werden door de Theaterwerkplaats & Cabaretgroep Amstelrade uitgebeeld. Over de toegankelijkheid van de openbare ruimte c.q. openbare voorzieningen, vertelde mevrouw Strijland dat het hiermee in Amsterdam af en toe bedroevend is gesteld. Zij zit zelf in een rolstoel en komt veel winkels niet in door hoge drempels en stoepen. Er is ook bijna nergens een invalidentoilet. Enkele vertegenwoordigers van de stadsdelen geven aan dat inmiddels wel toegankelijkheidstoetsen worden toegepast op nieuwbouw en vernieuwingen van openbare gelegenheden. Geopperd werd dat stadsdelen dit standaard opnemen in hun verordeningen.

Uit de discussie kwam naar voren dat op alle genoemde terreinen wel acties ondernomen worden. Maar gelijke behandeling komt niet van de grond wanneer niet alle mensen in de maatschappij zich realiseren wat het betekent om een handicap te hebben. Gelijke behandeling vergt een cultuuromslag, een andere manier van denken, een 'juiste opvoeding' of hoe je maar wilt noemen. Mensen met en zonder handicap zullen op dezelfde manier over handicaps moeten denken, zodat gelijke behandeling iets is wat heel vanzelfsprekend is en waarvoor iedereen zich inzet. De manieren waarop we dit gaan bereiken, moet nog verder uitgewerkt worden. De SIGRA sectie Gehandicapten en het Amsterdamse organisatiecomité EJG streven ernaar om aan het eind van dit jaar iedereen nogmaals bijeen te laten komen om de inhoud van een verer uitgewerkt actieplan te bespreken en een convenant te ondertekenen.

Alle partijen die vertegenwoordigd waren in het debat zullen zich (blijven) inspannen om gelijke behandeling te bewerkstelligen. Enkele concrete aanbevelingen zijn bijvoorbeeld: - het versimpelen van regels
- het toepassen van een
bereikbaarheid-toegankelijkheid-bruikbaarheid-test - het toegankelijk maken van winkels en culturele centra - het onder de aandacht brengen van dit onderwerp.