Politie Amsterdam-Amstelland

13 auto?s vernield: twee arrestaties

18-8-2003. Zaterdagochtend arresteerde de politie twee mannen die kort daarvoor een spoor van vernielingen hadden aangericht op de Nassaukade. 13 auto?s werden vernield. De verdachten wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd. De schade die de mannen hebben aangericht is aanzienlijk.

---
Baby geboren op ringweg
18-8-2003. Vanochtend om kwart over acht werd een baby geboren op de vluchtstrook van de A10. Het meisje dat de naam Fredica, kreeg is na de bevalling met haar moeder naar een ziekenhuis overgebracht. Beiden maken het goed. Door het afkruizen van de rechter rijstrook ontstond een file.
Man onder bus
18-8-2003. Vrijdagavond raakte een 21-jarige Amsterdammer zwaargewond toen hij op het Willem Dreesplantsoen door een bus werd geschept. Hij werd met hoofdletsel in het ziekenhuis opgenomen.

Even voor zevenen stak de voetganger ter hoogte van de bushalte aan het Willem Dreesplantsoen de Gerda Brautingamstraat over. Hij liep hierbij achter een stilstaande bus langs. Vanuit de richting van de Aalbersestraat kwam op dat moment een andere bus. De chauffeur probeerde door krachtig te remmen een aanrijding te voorkomen, maar helaas lukte dit niet.
Overval winkel

18-8-2003. Gisterenmiddag rond half twee werd een belwinkel aan de Admiraal de Ruijterweg overvallen. Bij de overval is vermoedelijk een vuurwapen gebruikt. Drie mannen bedreigden een medewerker en en eisten geld. Zij maakten een onbekend geldbedrag buit. Daarnaast namen zij een aantal telefoons weg. De daders zijn nog voortvluchtig.
---
Woningovervaller aangehouden
18-8-2003. Vanochtend rond kwart over drie werd een 46-jarige man aangehouden in verband met een overval in een woning aan Haardstee. Het slachtoffer van de overval werd op weg naar zijn woning door twee mannen met een vuurwapen bedreigd. Hij werd bestolen van enige persoonlijke bezittingen. Daarna moest de man zijn woning binnengaan. Daar werd ook zijn vrouw bedreigd. In de woning maakten de verdachten een gering geldbedrag buit. Het slachtoffer was zo geschrokken dat ambulancepersoneel hem moest behandelen. In de omgeving troffen politieagenten een man die op aanwijzing van een getuige kon worden aangehouden. De tweede verdachte is nog voortvluchtig. De recherche heeft de zaak in onderzoek.
Klikobakmoord 1999

Reconstructiefoto slachtoffer

4-8-2003. Op vrijdag 17 september 1999 werd in een grijze klikobak die in de Weespertrekvaart bij Driemond dreef, het lichaam gevonden van een jonge vrouw. Ze was door vuurwapengeweld om het leven gekomen. Het stoffelijk overschot was grotendeels vergaan en in beton gegoten. Lees meer...

---

40 Tips in zaak verkrachter

8-8-2003. Bij de politie zijn deze week 40 tips binnengekomen met betrekking tot de Rasta-zaak. Hieruit kwam naar voren dat de verkrachter c.q. aanrander er van verdacht wordt nog drie vrouwen te hebben aangerand in de Binnenstad. De Zedenpolitie is druk doende de tips uit te rechercheren.


---

Vondeling De Pijp

2-7-2003. Op maandagavond 30 juni rond zeven uur is in het portiek van een huis aan de Van Ostadetraat (De Pijp) een vondelingetje aangetroffen. Lees meer over de vondst van dit onbekende meisje.
---

Hou inbrekers buiten

In de warmere maanden van het jaar komen dieven gemakkelijker woningen binnen, bijvoorbeeld door een open raam of deur. De komende tijd wil de politie door preventie helpen om het aantal diefstallen uit woningen terug te brengen. We geven u daarom een aantal tips.

Als u uw woning verlaat, ook als is het maar voor eventjes, sluit dan deuren en ramen goed. Denk ook aan de eerste verdieping! Trek niet alleen de voordeur achter u dicht, maar draai hem ook op slot.

folder vakantietips

In de vakantieperiode zijn veel mensen weg en valt dus een deel van de sociale controle weg. Vertel buren of bekenden uit de buurt wanneer u weg bent en spreek af dat u op elkaars woning let. Zorg ervoor dat uw woning een bewoonde indruk maakt, door post uit de brievenbus te laten halen en buiten het zicht op een stapeltje te laten leggen; door de tuin te laten verzorgen en voor een goede verlichting te zorgen. Het huis moet eruitzien alsof u gewoon thuis bent.

Ziet of hoort u iets verdachts, bel dan 0900 - 8844 of bij spoed 112.

De politie wil graag samen met u zorgdragen voor een veilige zomer, zodat vakantiegangers bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Speciaal voor de vakantie is een folder gemaakt met daarin belangrijke tips voor een onbezorgde vakantie, zowel thuis als op uw vakantieadres. Ook kunt u uw woning laten beveiligen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen ®.

---

Zwangere vrouw spoorloos

Het politieonderzoek naar de verblijfplaats van de zwangere Deborah Rosiek is nog steeds in volle gang. Lees meer over deze zaak.
---

Aanhouding straatdealer

18-8-2003. Zondagmiddag werd in het Wallengebied een straatdealer op heterdaad betrapt toen hij zijn verboden waar aan de man bracht. Bij het fouilleren werden twee wikkels en diverse pillen aangetroffen. Bij insluiting bleek de man nog 15 verpakkingen met verdovende middelen bij zich te hebben.

---

Dode bij schietpartij

Foto: C. Toorenspits

18-8-2003. In de nacht van zaterdag op zondag werd op de Middenweg een 59-jarige Amsterdammer doodgeschoten. Het slachtoffer stapte rond half één in gezelschap van een aantal familieleden in de auto. Op dat moment stopte er achter hen een andere auto, waaruit een aantal personen kwam. Zij openden direct het vuur. Het slachtoffer werd dodelijk getroffen. De verdachten gingen er vervolgens vandoor. Kort na dit incident werd in Amsterdam-Zuidoost een uitgebrand voertuig aangetroffen. Vermoedelijk gaat het hier om de auto waarin de daders reden. Van de verdachten ontbreekt nog ieder spoor. Over het motief is nog niets bekend, maar alles wijst in de richting van een afrekening. Het rechercheonderzoek duurt voort.

---

Ontvoering eindigt in Scheveningen: drie arrestati

18-8-2003. De politie maakte het afgelopen weekend snel een einde aan de ontvoering van een 36-jarige man. Deze werd zaterdagochtend in de Sollebaystraat met geweld een auto ingetrokken. Het spoor leidde uiteindelijk naar Scheveningen waar de ontvoerders in de kraag werden gevat. Het slachtoffer werd bevrijd, maar was dusdanig mishandeld dat hij in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Een zakelijk geschil ligt waarschijnlijk ten grondslag aan de wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Het slachtoffer werd rond halftien in de Amsterdamse Sollebaystraat door een aantal mannen overrompeld, mishandeld en een auto ingetrokken. Surveillerende politiemensen in Scheveningen werden ?s middags geconfronteerd met een auto met vier inzittenden. Eén van hen was gewond en gaf signalen waaruit de dienders opmaakten dat de man niet vrijwillig in de auto zat. De agenten grepen in, arresteerden drie mannen (22, 26 en 28 jaar) en bevrijdden het slachtoffer. Al snel bleek het om de ontvoerde Amsterdammer te gaan. De zaak werd overgedragen aan de Amsterdamse recherche die de zaak verder onderzoekt.

---

Winkel overvallen

18-8-2003. Zaterdagochtend rond half elf werd een winkel aan de Kalverstraat overvallen. Een nog onbekende man kwam de winkel binnen en deed zich voor als klant. Hij ontpopte zich als overvaller en bedreigde de caissière. Daarna ging hij er met een onbekend geldbedrag vandoor. De dader is nog voortvluchtig.

---

Netwerk mensenhandelaren opgerold

14-8-2003. De Dienst Centrale Recherche van de politie Amsterdam-Amstelland en het Team Grensoverschreidende Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) hebben een groot netwerk ontmanteld dat zich bezighield met mensenhandel en gedwongen prostitutie vanuit Roemenië. Sinds februari zijn 46 personen aangehouden. De organisatie bestond uit Roemenen en Nederlanders. De hoofdverdachten zitten nog vast. Eén van hen heeft in Roemenië nog 16 jaar gevangenisstraf tegoed. Tijdens het onderzoek werden valse paspoorten en rijbewijzen, valse Nederlandse verblijfsdocumenten, geld en slagwapens in beslag genomen. De meeste aangehouden ( illegaal in Nederland verblijvende) prostituees zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Uit onderzoek bleek dat diverse vrouwen en meisjes onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt waren. Zij werden in Roemenië benaderd met het verhaal dat zij in de horeca in Amsterdam terecht konden. Zij zouden dan als serveerster of danseres gaan werken. Nadat de vrouwen en meisjes (enkele waren 16 en 17 jaar oud) in Nederland aankwamen, werd hun paspoort ingenomen. Ze kregen te horen dat er eerst een groot geldbedrag voor gemaakte kosten moest worden betaald. Zij zouden hun reisdocument pas terugkrijgen als de zogenaamde schuld was voldaan. Op deze manier werden de vrouwen de prostitutie in gedwongen. In de regel hielden zij van hun werkzaamheden als prostituee zo weinig over dat het afbetalen soms jaren zou gaan duren. Binnen de organisatie werd geweld niet geschuwd. Verkrachting, bedreiging, intimidatie en mishandeling waren voor de jonge vrouwen redenen om zonder tegen te sputteren hun opdracht te voldoen. Als er te weinig geld werd verdiend, moesten de vrouwen soms aan het werk op de Theemsweg.

---