Productschap Diervoeder

18/08/2003

Aandachtspunten voor Duitse deelnemers aan de GMP-regeling (rectificatie)

Over dit onderwerp heeft het Productschap Diervoeder op 23 juli 2003 een nieuwsbrief gepubliceerd, die was opgesteld in samenwerking met Duitse belangenorganisaties. Door een intern misverstand is echter in dit bericht een aantal fouten geslopen. Dit betreft dan onder meer de status van ISO/HACCP-gecertificeerde en QS-erkende binnen het GMP-systeem. Over deze onderwerpen zijn het Productschap Diervoeder en Duitse organisaties nog in overleg en kan pas in een later stadium duidelijkheid worden verschaft.
Hierbij wordt de nieuwsbrief van 23 juli 2003 dan ook ingetrokken en vervangen door onderstaande bericht.

Naar aanleiding van de herziening van de certificatiestructuur en de aanpassingen van de GMP-regeling (GMP00: Verordening PDV erkenningsregeling GMP diervoedersector 2003; versie: 11-4-2003) is er bij
een aantal Duitse bedrijven enige verwarring ontstaan over eisen, implementatietermijnen en frequenties van audits. In deze nieuwsbrief wordt daarom een aantal punten toegelicht, die vooral bedoeld is om de Duitse deelnemers aan de GMP-regeling in het kort nogmaals te informeren.


- De QC-standaard (GMP13: Quality Control Feed Materials for Animal Feed (for foreign suppliers); versie: 11-4-2003) heeft een iets andere plaats gekregen tussen alle andere GMP-standaarden. De QC-standaard heeft evenals alle andere GMP-standaarden nu een nummer gekregen: GMP13. In de
GMP-regeling (GMP00) is en blijft de QC-standaard echter apart gedefinieerd en ook in de berichtgeving zal PDV nog regelmatig gebruik maken van de naam QC-standaard.


- Het speciale QC-logo blijft bestaan en kan door QC-gecertificeerde bedrijven worden gebruikt. Neem hiervoor contact op met de certificeerder.


- Benadrukt wordt dat de scope van de standaard niet is veranderd: de standaard is en blijft gericht op productie (resp. handel) van voedermiddelen buiten Nederland. Inhoudelijk is er ook niets veranderd.
Enkele belangrijke punten:


1. Alleen afnemen van erkende producenten: Een QC-gecertificeerd bedrijf dient zich te realiseren dat hij een onderdeel is van een gesloten keten. Dit betekent dat een QC-gecertificeerd bedrijf (net als een
GMP-gecertificeerd bedrijf) alleen maar producten mag afnemen van een ander QC-/GMP-gecertificeerd bedrijf. Als een QC-gecertificeerd bedrijf afneemt van een akkerbouwer geldt dat hij met deze akkerbouwer een overeenkomst moet hebben.


2. Transport: In de GMP-regeling wordt geëist dat alle transport naar GMP-erkende bedrijven GMP-TV-gecertificeerd moet zijn (GMP07). Veel QC-bedrijven krijgen hier ook mee te maken. Zij moeten voor deze transportactiviteit apart gecertificeerd zijn (volgens GMP07). In de QC-standaard zijn de GMP-TV-eisen niet (volledig) meegenomen! De certificatie voor GMP-TV dient expliciet op het certificaat vermeld te worden.


- In haar laatste vergadering (juni 2003) heeft het bestuur van PDV besloten om de audit frequentie voor QC vooralsnog op 1 keer per jaar te handhaven. Dit zal ook zo snel mogelijk worden aangepast in de officiële documenten (GMP31). Als een QC-bedrijf ook gecertificeerd is voor transport (GMP07) geldt ook hiervoor een frequentie van 1 keer per jaar.


- In het Actieplan kwaliteitsborging granen is als uiterste implementatietermijn voor QC in Duitsland vastgesteld 31 december 2003. Deze datum blijft onverkort gehandhaafd. Zij geldt ook als het bedrijf het
aanvullende GMP-transportcertificaat dient te behalen. Landhändler die gebruik willen maken van deze regeling dienen zelf aan te tonen dat zij aan de gestelde voorwaarden voldoen. Zie hiervoor het vorengenoemde actieplan.


- PDV heeft in een overleg met enkele belangrijke Duitse Verbände (DVT, DRV) en QS vastgesteld dat het noodzakelijk is en blijft om regelmatig specifiek over de voorwaarden voor deelname van Duitse bedrijven aan de GMP-regeling te overleggen. Dit zal dan ook in de toekomst blijven gebeuren. Duitse deelnemers kunnen dan ook met vragen en opmerkingen niet alleen bij het PDV maar ook bij de vertegenwoordigers van de Duitse organisaties terecht.