FNV

FNV: verbod op alleen werken in riskante beroepen en situaties

De FNV wil een verbod op het alleen werken in echt risicovolle beroepen, functies en situaties. Dat is het meest verregaande voorstel uit het plan van aanpak 'Een veilig idee' van Nederlands grootste vakcentrale. Federatiebestuurder Ton Heerts: 'De sociale onveiligheid van werknemers moet een veel prominentere plek krijgen op de maatschappelijke agenda en binnen de bedrijven.'

De FNV constateert dat in de Arbo-wet nauwelijks iets is geregeld over alleen-werken, terwijl de risico's en vooral ook het gevoel van onveiligheid onder werknemers lijkt uit te dijen. Volgens de vakcentrale kun je via onderzoek risicoverhogende factoren benoemen en op basis daarop een verbod op alleen-werken vaststellen. 'Meer dan een werknemer op een risicobuslijn, twee verplegers op de psychiatrische afdeling, twee pompbediendes in de nachtelijke uren e.d. vermindert de kans op (dodelijke) ongelukken. Het vergoot het gevoel van veiligheid op het werk,' aldus het FNV-plan van aanpak.

De FNV heeft ook een rekensom gemaakt: 'Een werknemer die uitvalt door agressie en geweld is langdurig uit de running. Zo iemand heeft (para-)medische begeleiding nodig. Een werknemer met een modaal inkomen die één jaar ziek is, kost de werkgever ongeveer 45.000 euro bruto. Met een vervanging van een halve formatieplaats liggen de kosten rond de 75.000 euro.'

Naast het verbod op alleen-werken doet de FNV 16 andere voorstellen. Die variëren van het opnemen van sociale onveiligheid in de risico-inventarisatie en evaluatie en trainingen voor werknemers tot het tegengaan van verpaupering van de werkomgeving en meer aandacht voor veilig vervoer van en naar het werk.

De FNV brengt 'Een veilig idee' onder de aandacht van de politiek, maar vindt dat werknemers en werkgevers ook zelf een bijdrage kunnen leveren. Vandaar dat de FNV wijst op mogelijkheden in het CAO-traject. Bovendien zet de vakcentrale het plan en onderdelen daarvan in de Stichting van de Arbeid en de SER op de agenda, alsmede het Nationaal Platform Crimininalteitsbeheersing.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 - 58 16 553

De integrale nota staat op www.fnv.nl/nieuws

18 aug 03 15:01