Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

politiek den haag

Bezuinigingen: wat doet de CG-Raad?

Aan de lid- en aangesloten organisaties van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht: 15 augustus 2003 Kenmerk: D03-1036/jt/no
Betreft: Bezuinigingen
Inlichtingen bij: Wim van Minnen

Geachte heer/mevrouw,

Ooit luisterde ik vast op zaterdagmiddag naar het radioprogramma 'In De Rode Haan'. In de probleemrubriek kwam steeds de volgende vraag terug: 'en wat doet de regering...?' Het antwoord was steevast 'geen bal!!' De lid- en aangesloten organisaties van de CG-Raad kunnen zich afvragen of hun koepelorganisatie wel iets onderneemt nu het kabinet Balkenende II besloten heeft het mes drastisch in de uitgaven te gaan zetten. 'En wat doet de CG-Raad......?'.

Onlangs hebben verschillende organisaties een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen waarin bezuinigingen voor hun eigen organisatie en het Fonds PGO worden aangekondigd. Ik heb contact gehad met het Fonds PGO over hoe we ons gezamenlijk sterk kunnen maken. Hier lopen onze belangen volstrekt parallel. Maar het fonds had geen concrete suggesties voor te ondernemen stappen. Nu zijn wij als beweging vrijer dan het fonds, dat een uitvoerder van het ministerieel beleid is. Wij kunnen met zijn allen gemakkelijker aan politieke beïnvloeding doen dan onze collega's bij het fonds.

Daarnaast liegen de plannen van Balkenende II er niet om: mensen met een handicap en of chronische ziekte worden getroffen door bezuinigingen, eigen bijdragen en eigen betalingen, de WAO gaat op de schop enz. enz. (Reactie CG-Raad, Volkskrant 11 juni 2003)

Prinsjesdag (dinsdag 16 september), de algemene beschouwingen en de begrotingsbehandelingen van onder meer VWS (25, 26 en 27 november) staan voor de deur. We moeten daar als beweging aanwezig zijn. Samen met de vakbeweging voeren we rond Prinsjesdag actie tegen de kabinetsplannen rond de bezuinigingen bij de ziektekostenverzekering. Met onder meer Milieudefensie en vakbonden hebben we een kaartenactie opgezet waarin we 'Den Haag' oproepen te zorgen voor een goed toegankelijk openbaar vervoer. We lobbyen bij Tweede Kamerleden voor een goed bovenregionaal vervoer voor gehandicapten. En voor verbeteringen in de Wet Werk en Bijstand. Daarnaast doen we ons uiterste best om het Wvg-protocol om te zetten in een AMvB En dit is maar een greep uit alle politieke activiteiten die het tij moeten keren.

Het moet duidelijk zijn dat de CG-Raad niet een bureau in Utrecht is maar een beweging van mensen met een handicap en/of chronische ziekte en hun organisaties. We zullen dus ook op onze lid- en aangesloten organisaties een beroep doen om de handen uit de mouwen te steken. U hoort daar nog van. Houd onze site www.cg-raad.nl in de gaten. Indien uw organisatie zelf zaken gaat ondernemen, dan horen we dat graag.

We hopen dat u de haan nooit hoort kraaien: 'De CG-Raad doet geen bal...'

Met vriendelijke groet,

Jan Troost,
voorzitter

---