Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Nederlandse inzet WTO-conferentie Cancun

Nummer: 326

Datum: 18-08-2003

Minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken hebben vandaag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de Nederlandse inzet bij de vijfde ministeriële conferentie van de WTO, die van 10-14 september in Cancún, Mexico zal worden gehouden. Eind 2001 werd in Doha (Qatar) een nieuwe handelsronde gelanceerd, de zogenoemde Doha Development Agenda, die loopt tot 1 januari 2005. De conferentie in Cancún is een tussenstation op weg naar de afsluiting van deze onderhandelingsronde: in Cancún zal worden bezien hoe de voortgang van de ronde verloopt, en zullen naar verwachting op een aantal punten knopen worden doorgehakt. Het kabinet is van mening dat de conferentie kan bijdragen aan verwerkelijking van de doelstellingen die de Nederlandse regering voorafgaand aan deze handelsronde heeft opgesteld. Deze doelstellingen zijn
- versterking van de WTO als spil van het wereldhandelsstelsel
- voortzetting van de handelsliberalisatie in het belang van alle partijen
- verdere integratie van de ontwikkelingslanden in de WTO en de wereldhandel
- erkenning en uitwerking van raakvlakken met andere beleidsterreinen. In Cancún zal gesproken worden over verdere liberalisering in de landbouwsector en niet-landbouwsector, een akkoord over de toegang van ontwikkelingslanden tot goedkope medicijnen (de zgn. TRIPs-problematiek), besluitvorming over de verzoeken van ontwikkelingslanden voor versterking van de al bestaande gunstiger behandeling binnen de de huidige WTO-regels (de zgn. Special and Differential Treatment, afgekort SDT), en handelsgerelateerde technische assistentie. Daarnaast is de inzet van Nederland en de EU gericht op het starten van onderhandelingen over de zgn. Singapore issues. Het gaat daarbij om investeringen, mededinging, transparantie bij overheidsaanbesteding en handelsfacilitatie.

Minister Brinkhorst zal optreden als leider van de Nederlandse delegatie in Cancún. Daarnaast nemen staatssecretaris Van Gennip (1e plv. delegatieleider) en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne-van der Hoeven (2e plv. delegatieleider) deel aan de conferentie.