Openbaar Ministerie

Jaar cel voor paspoortvervalser

---

De rechtbank in Rotterdam heeft maandag een 46-jarige Algerijn tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het vervalsen van reisdocumenten en paspoorten. Het OM had drie jaar cel geëist.

De rechters zagen geen bewijs dat de man te maken had met terrorisme of de jihad, de gewapende strijd tegen vijanden van de islam. Het OM zag de Algerijn als 'meestervervalser', die islamitische strijders die aanslagen wilden plegen van valse passen en rijbewijzen zou hebben voorzien. De rechters vonden het aangevoerde bewijs daarvoor te mager en schrapten de aanklacht dat de verdachte deel uitmaakte van een criminele organisatie.
Het OM ziet het vonnis niet als een nederlaag. In de zaak tegen de Algerijn gebruikte zij informatie van de veiligheidsdienst AIVD. De rechtbank besliste dat die informatie als grondslag kon dienen voor een justitieel onderzoek. In twee eerdere processen tegen mogelijke moslimextremisten vonden de rechters nog dat het gebruik van AIVD-materiaal voor het bewijs onrechtmatig was.