Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/111

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

18 augustus 2003

Nr. 03/111

Gemeenten mogen elkaar financieel helpen bij sociale werkvoorziening

Gemeenten die arbeidsplaatsen in de sociale werkvoorziening niet kunnen bezetten, mogen deze in 2003 eenmalig beschikbaar stellen aan andere gemeenten die plaatsen te kort komen.

Dit blijkt uit een brief van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Jaarlijks wordt ruim 2 miljard euro verdeeld over de gemeenten voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening. In een aantal gevallen kunnen gemeenten dit geld niet volledig besteden. Dit kan bijvoorbeeld als beschikbare plaatsen in de sociale werkvoorziening open blijven staan omdat er geen geschikte mensen vanaf de wachtlijst op kunnen worden geplaatst.

Gemeenten die in 2003 plaatsen niet kunnen bezetten, mogen deze nu overhevelen naar gemeenten die plaatsen tekort komen, bijvoorbeeld doordat het beroep op de sociale werkvoorziening groter is dan voorzien. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet hiervoor wel in alle afzonderlijke gevallen toestemming verlenen.

De onderlinge herverdeling heeft geen gevolgen voor de toewijzing van de budgetten aan gemeenten in 2004.

In de sociale werkvoorziening werken ruim 90.000 mensen. Een aantal gemeenten heeft de uitvoering van de regeling overgedragen aan werkvoorzieningschappen. Hiervan zijn er ruim 100.

2003