Gemeente Uithoorn

Vanaf 1 september 2003:
Luide sirenetest iedere eerste maandag van de maand

Op maandag 1 september is om 12.00 uur de sirene te horen in heel Nederland. De sirenes geven dan één keer een luid alarm dat 1 minuut en 26 seconden te horen is. Omdat het om een test gaat, hoeft u geen actie te ondernemen. Door het jaar heen wordt het sirenesysteem vaker getest, maar dan zonder geluid.

Vanaf september worden iedere eerste maandag van de maand de sirenes luid getest. Vroeger gebeurde dat ook. In 1997 besloot het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om dit terug te brengen naar één keer per jaar. Dat was op de eerste woensdag in juni. De reden van de (her)invoering van het maandelijkse luide alarm in 2003 is dat veel burgers niet bekend zijn met het sirene geluid en de boodschap: "Als de sirene gaat, ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen en zet de radio of de tv aan".

Het testen van de sirenes is daarnaast ook van belang om na te gaan of de apparatuur nog goed werkt. De gemeente, de beheerder van de sirene, zou dat op een ander willekeurig tijdstip kunnen doen. Alleen: dan zou u ervan kunnen schrikken. U zou dan kunnen denken dat er iets ernstigs aan de hand is. Dat is de reden dat er voor een vaste dag en een vast tijdstip is gekozen voor deze test.

Als de sirene gaat...
De sirene gaat: een waarschuwing. Er is iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn. Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand of een zwaar ongeval... In elk geval heeft de sirene u iets te vertellen.
Een sirene is een hulpmiddel van de overheid om de bevolking te waarschuwen voor een ramp. Maar soms gaan rampen zo snel dat de sirene te laat komt. Als er een vliegtuig neerstort. Of als zich een grote explosie voordoet. Dan is het kwaad al geschied en heeft een sirene weinig zin meer. Tenzij u gewaarschuwd moet worden voor de gevolgen van zo'n ramp. Als er bijvoorbeeld giftige stoffen vrij kunnen komen.

De sirene gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden. Maar, het is slechts één van de hulpmiddelen om u te waarschuwen. Het kan ook zo zijn dat er een geluidswagen door de straat komt. Of de politie bij u aan de deur. Belangrijk is in elk geval dat u de instructies van de lokale of nationale autoriteiten opvolgt. Belangrijk voor uw eigen veiligheid.

Ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of TV aan Deze kreet klinkt veel mensen bekend in de oren en dat is maar goed ook. Want dit is namelijk precies wat u moet doen als de sirene loeit. In deze regio is radio Noord Holland de `rampenzender'. Met andere woorden: als de sirene gaat, hoort u via radio Noord Holland snel wat er aan de hand is en krijgt u eventueel instructies om zelf maatregelen te nemen.

Ga direct naar binnen
Hoort u de sirene, ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Dat geldt voor iedereen. Dus ook als u op uw werk bent of op school. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Zij moeten niet van school worden gehaald. Op school wordt verteld wat er gedaan moet worden. Zit u in de auto, verlaat deze dan en ga zo snel mogelijk naar binnen. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen. Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken of er niet op reageren, waarschuw ze dan.

Sluit ramen en deuren
Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen om schadelijke gassen buiten te houden en stel eventuele ventilatiesystemen buiten werking. Dat is het veiligst.

Zet de radio aan
Informatie en nadere instructies bij rampen en zware ongevallen krijgt u via uw regionale radiozender. Zorg dat u altijd weet waar u de regionale zender kunt vinden. In de regio Amsterdam en omstreken is dat: Radio Noord Holland 88.9 FM (ether) of 93.3 FM (kabel).

Niet bellen
Ga in geen geval bellen met het alarmnummer 1-1-2 of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. Het telefoonsysteem kan dan overbelast raken, wat ernstige gevolgen heeft voor het op gang komen van de hulpverlening.

Geluidswagen
Als het gevaar een beperkt gebied bedreigt, kan het ook zijn dat u via een geluidswagen wordt gewaarschuwd. Ook dan geldt: ga direct naar binnen, sluit de deuren en ramen en luister naar uw regionale radiozender. Volg de aanwijzingen van de geluidswagen altijd stipt op. Heeft u het niet goed verstaan, ga dan niet de straat op, maar wacht thuis tot de geluidswagen weer terugkomt.

Meer weten?
Als u meer wilt weten over wat te doen als de sirene gaat, kunt u voor informatie altijd terecht bij de gemeente. Het telefoonnummer is 513125. Tijdens kantooruren geven wij graag antwoord op uw vragen.

Nieuwe leverancier gemeentegids

We zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de gemeentegids 2004. Deze gids wordt geleverd door De Kleine Media. Dit bedrijf, dat in Schagen is gevestigd, is momenteel bezig om de instellingen die vermeld staan in de huidige gemeentegids (2003) op te bellen. Op deze manier gaan zij na of de gegevens die zij tot hun beschikking hebben nog actueel zijn. Wanneer u zelf wijzigingen wilt aangeven, kunt u altijd contact opnemen met De Kleine Media. Het telefoonnummer is 0224-210990. U kunt hen ook mailen op info@dekleinemedia.nl.
Eind december wordt de nieuwe gemeentegids weer huis-aan-huis in heel Uithoorn en De Kwakkel bezorgd.

Maandag 25 augustus
Meerwijk-Oost
Parkeerplaats rond het Amstelplein
Parkeerplaatsen: Schoolstraat, Kaag, Schans voor nummer 120 t/m 178, Fermoor, Flevomeer, Ebro voor nr. 1 t/m 54 en nr. 150 t/m 165 Kofschip
Alle straten die beginnen met de letter G
Zijdelwaard:
Het gebied binnen de A. Arienslaan, de busbaan, het industriegebied en Wiegerbruinlaan
Legmeer:
Het gebied binnen de Randweg, Aan de Zoom, In het Rond en In het Midden

Dinsdag 26 augustus
Meerwijk-Oost
Parkeerplaats voor Schans nr. 180 t/m 238
Alle straten die beginnen met de letter K, met uitzondering van Kofschip
Laan van Meerwijk, Meerlaan en het Zijdelveld Amstelplein

Woensdag 27 augustus
Meerwijk-Oost
Parkeerplaats Aan de schans voor nr. 240 t/m 338, Alle straten die beginnen met de letter F

Donderdag 28 augustus
Meerwijk-Oost
Alle straten die beginnen met de letter E

Vrijdag 29 augustus
Meerwijk-West
Alle Ganzen