Ingezonden persbericht

GROENFRONT! MAG BLIJVEN VAN RECHTER

GEZICHTSVERLIES VOOR GEMEENTE LOON OP ZAND

Persvertelling - 18 augustus 2003

Vandaag heeft de bestuursrechter in Breda gesteld dat Gemeente Loon op Zand het GroenFront! aktiekamp Entenwoud, bij de Efteling, vooralsnog niet mag ontruimen. De aanschrijvingen die de Burgemeester stuurde naar de actievoerders en naar de Efteling toe zijn te vaag om tot ingrijpen te kunnen leiden. De rechter stelde dat GroenFront! activist N. Basten gemotiveerd heeft betwist dat er sprake is van een onveilige en onhygiënische situatie. Mocht de gemeente opnieuw een aanschrijving willen doen op die grond, dan zal ze eerst de situatie gedegen moeten onderzoeken, aldus de rechter. Daarnaast is het maar de vraag of er sprake is van een 'openbare bijeenkomst' in de zin van de gemeentewet, terwijl dat de grond is waarop Loon op Zand wilde ingrijpen. De Efteling wilde niet op de zitting verschijnen.

"Deze uitspraak bevestigt dat de Gemeente geen rol heeft in dit conflict. De grond is van de Efteling en die heeft geen spoedeisend belang bij ontruiming van het Entenwoud totdat alle bezwaren zijn behandeld door de Raad van State. Wij beschermen nu het bos door onze aanwezigheid, we gaan niet weg tot het bos is veiliggesteld," aldus Ninka Basten, die de rechtszaak heeft aangespannen.

Het Entenwoud heeft een hoge ecologische waarde en is een belangrijke schakel tussen de Loonse en Drunense Duinen en natuurgebied Huis Ter Heide. Het huisvest bovendien een dassenburcht. Ondanks de bezwaren tegen de bouw van de hotels, stellen de activisten niet tegen de Efteling te zijn. "Wij gaan er graag op bezoek. De Sprookjesfiguren zijn onze vrienden. Maar zij zijn net als de bomen het slachtoffer van de plannen," aldus Lot, boomhutbewoner.

De activisten zijn uitgenodigd door de Leflaven, een groep sprookjesfiguren die uit de Efteling naar het bos zijn gekomen om hun vrienden de dassen, egels en anderen te helpen. Leflaaf Loco: "In de Efteling is een nieuwe vizier. Die doet niet veel goeds! Hij wil alleen een heel dikke boterham. Waar hij het laat weet ik niet! En hij heeft slechte raadgevers. Die zijn van lotje getikt!". Die raadgevers zijn de 'partners' van de Efteling, zoals ABN-AMRO, bouwfraudebedrijf Heijmans, vakantiegigant Roompot en andere.

http://www.entenwoud.nl
http://www.groenfront.nl
Kakeldoos: 06 45724414
mailto:entenwoud@groenfront.nl