STUURGR. EXP. VOLKSHUISVESTING

SEV zoekt IFD-klappers. 2,5 miljoen Euro beschikbaar

Nr.
51
18 augustus 2003
SEV zoekt klappers voor laatste wervingsronde IFD 2,5 miljoen Euro beschikbaar voor vernieuwende plannen

Medio augustus gaat de vierde en laatste wervingronde voor demonstratieprojecten Industrieel, Flexibel en Demontabel Bouwen (IFD) van start. Zowel concrete projecten als haalbaarheidsonderzoeken komen in aanmerking voor een subsidie. De SEV richt zich, samen met de ministeries van VROM en EZ, in deze ronde op de echte klappers: de doorbraakprojecten met een werkelijk integrale IFD-aanpak, bij voorkeur met enige schaalgrootte. Daarom worden opdrachtgevers die structureel bezig zijn om IFD in hun organisatie en projecten in te bedden, uitgenodigd om innovatieve projecten in te dienen. De projecten kunnen in aanmerking komen voor de IFD-demonstratiestatus en een bijbehorende financiële stimulans. Deze kan oplopen tot 250.000,- Euro (voor projecten) of 25.000,- Euro (voor
haalbaarheidsonderzoeken). De aanvragen kunnen tot 9 januari 2004 bij de SEV ingediend worden.

Thema's IFD-bouwen 2003
In het programma voor dit jaar vraagt de SEV extra aandacht voor vier thema s waar de nood hoog is en IFD bouwen kansen biedt. De SEV zoekt vernieuwende voorstellen voor:
Bestaande voorraad
Studentenhuisvesting
Versnelling van de bouwproductie
Samenwerkingsvormen voor innovaties
Deze thema s vormen overigens géén beperkende voorwaarde voor deelname; als het project wel vernieuwend is, maar niet op één van deze thema s, dan is het even goed van harte welkom bij de SEV. Het vragen om structureel bezig te zijn met een integrale IFD-aanpak, betekent ook dat projecten welkom zijn die op een aansprekende manier voortbouwen op al eerder toegepaste IFD-concepten. Evenals in de vorige ronden zoekt de SEV projecten op het gebied van woning- én utiliteitsbouw.

Indienen
Tot en met vrijdag 9 januari 2004, 17.00 uur kunnen projecten bij de SEV worden ingediend. Een deskundige en onafhankelijke commissie beoordeelt alle projecten die bij de SEV binnenkomen op IFD-gehalte en op de mate waarin zij een voorbeeldrol kunnen vervullen voor de Nederlandse bouw- en woningmarkt. In mei 2004 maakt de SEV bekend aan welke projecten en haalbaarheidsonderzoeken de demonstratiestatus is toegekend.
Voor het indienen van een project kunnen belangstellenden de aanmeldingsbrochure bij de SEV aanvragen. Dit kan telefonisch (010-2825099) of via e-mail (ifd@sev.nl). Ook via de site www.sev.nl/ifd kan een aanmeldingsbrochure opgevraagd worden. In de Staatscourant van 17 juli is de regeling gepubliceerd.

Het Programma IFD-bouwen
Het Programma Industrieel, Flexibel en Demontabel Bouwen is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM en EZ, dat de SEV uitvoert in samenwerking met de Stichting Bouwresearch. Het doel van het programma is het bevorderen van de toepassing van IFD-bouwen in de bouwpraktijk. Tijdens de looptijd van het programma wordt vier maal geworven naar demonstratieprojecten die laten zien welke innovatieve mogelijkheden IFD-bouwen te bieden heeft. De kennis en ervaring die de demonstratieprojecten opleveren komt via het programma voor een brede doelgroep beschikbaar en moet partijen inzicht geven in de voordelen van IFD en hen stimuleren meer gebruik te maken van IFD-technieken.

Noot voor de redactie,