Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Taskforce van start met oplossen ontvangstklachten publieke oproepen
Nummer: 327

Datum: 18-08-2003

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft een Taskforce ingesteld om de ontvangstklachten van de publieke omroepen op korte termijn te onderzoeken en waar nodig op te lossen. Aan deze Taskforce nemen deel: de landelijke en de regionale omroepen en het ministerie van Economische Zaken. Zenderoperator Nozema neemt als technische en uitvoerende partij deel aan de Taskforce.

Onderzoek naar klachten
Inmiddels zijn meer dan duizend ontvangstklachten die het Agentschap Telecom heeft verzameld, geïnventariseerd. De betrokken partijen hebben de afgelopen weken, ieder afzonderlijk maar ook in teamverband, op tal van plaatsen in Nederland metingen uitgevoerd. Bij tientallen luisteraars thuis zijn radio ontvangers bekeken en is het signaal gemeten. Er is dus met autos met diverse type radios en meetapparatuur, door het land gereden. Ook volgende week vinden er nog metingen plaats.

Oorzaken
De klachten van de luisteraars vloeien voort uit de volgende aandachtspunten:
1. Hoogvermogen zenders kunnen signalen van verder weg gelegen zenders overstemmen.
2. Kwalitatief minder goede radio-ontvangers geven problemen nu meer zenders gebruik maken van de FM-band.
3. In sommige gebieden is de veldsterkte van het omroepsignaal van de zender niet hoog genoeg. Dit kan onder andere veroorzaakt worden doordat enkele zenders nog niet geoptimaliseerd zijn.

Oplossingen
De werking van de huidige zenders wordt onderzocht en waar mogelijk geoptimaliseerd. Zo wordt het antennesysteem voor de publieke omroep in Markelo vernieuwd. Op dit moment worden er oplossingen bedacht voor de klachten die te maken hebben met de uitgezonden signalen. Hierbij passeren tal van mogelijkheden de revue. De Taskforce bekijkt alle mogelijke oplossingen en kiest de beste. Dit is technisch gecompliceerd werk, want vrijwel elke oplossing heeft gevolgen voor omliggende zenders. Vervolgens worden deze oplossingen in de praktijk gebracht.

De Taskforce is een samenwerkingsverband van het ministerie van Economische Zaken (Directoraat-Generaal Telecommunicatie en Post en Agentschap Telecom), de Publieke Omroep (NOS), stichting ROOS (de regionale omroepen) en Nozema, voor het oplossen van de ontvangstklachten van de publieke omroepen.