Dienstenbond CNV

Tamoil vraagt toestemming inkorting arbeidstijd 17-08-2003

Tamoil Nederland B.V. en de ondernemingsraad (OR) hebben de instemming van de CAO-partijen gevraagd om de dagelijkse arbeidsduur te verkorten tot 7,5 uur. Hierdoor zouden 15 ATV dagen kunnen komen te vervallen. De OR en de directie hebben u inmiddels hiervan op de hoogte gesteld. Aangezien dit ingaat tegen de bepalingen van de CAO is ook de instemming van de CNV Dienstenbond vereist.

Zoals u weet wil de directie een aantal maatregelen nemen om het bedrijfsresultaat te verbeteren. Hoewel het nu wat beter gaat, is de verbetering volgens de directie nog steeds onvoldoende voor de aandeelhouders. Om te kijken naar verschillende mogelijkheden om dat te doen zijn er een aantal commissies opgericht. De OR is ook in die commissies vertegenwoordigd. Het gaat om aanpassingen met betrekking tot het pensioen, het overschot aan ATV-dagen en de 13e maand.

Loonoffer
Een probleem voor de organisatie is onder andere de grote hoeveelheid ATV-dagen. De bijbehorende regeling is destijds in het kader van de arbeidstijdverkorting getroffen. In ruil hiervoor is er loon in het verleden ingeleverd. Door een half uur korter te gaan werken per dag kunnen de vrije dagen met 15 worden ingeperkt. Er zouden er dan nog 3 per jaar resteren. Afgezien van het loonoffer in het verleden is het ook maar de vraag of er in de praktijk wel een half uur korter zal worden gewerkt. Het is nu al zo dat men veelvuldig langer werkt dan 8 uur.

Balans
Wij realiseren ons dat de druk van de aandeelhouders op het bedrijf groot is. Dit betekent echter niet dat alle problemen zonder fatsoenlijke compensatie bij de werknemers neergelegd kunnen worden. Ook de ondernemingsraad is druk bezig te kijken naar mogelijkheden om een goede balans te vinden tussen de offers van de werknemers en de belangen van het bedrijf. Daarnaast willen wij naar de context kijken van de andere maatregelen alvorens aan u de keuze voor te leggen. Daarvoor hebben wij meer informatie nodig over de opbrengsten, verdere uitkomsten van de commissie en de zwaarte van eventuele andere maatregelen. In september zullen wij dan ook een gesprek gaan voeren met de directie.

U kiest
In september zullen wij u op de hoogte stellen van de uitkomsten van het gesprek. Uiteindelijk kunt u als lid kiezen of wij met de voorgenomen maatregel met betrekking tot de ATV-dagen akkoord kunnen gaan. Tot die tijd zouden wij u willen vragen ideeën, suggesties en opmerkingen aan ons door te geven. Voor ons is het belangrijk te weten welke (on)mogelijkheden u ziet en waar er problemen zouden kunnen ontstaan. U kunt dan bellen met bestuurder Harrie de Vaan, tel: (010)2651111 of emailen naar h.devaan@cnvdibo.nl.

Krachtig signaal
In het verleden zijn er al veel dingen gebeurd binnen het bedrijf. Ook nu gaan er misschien een aantal voorwaarden ten nadele van de werknemers plaatsvinden. Het is dan ook bijzonder belangrijk dat zo veel mogelijk collegas lid zijn van de bond. Hoe meer mensen lid zijn, hoe krachtiger het signaal is dat wij kunnen afgeven aan de directie dat aan de belangen van de werknemers niet zo maar voorbij kan worden gegaan. Daarnaast kunnen de leden gebruik maken van de uitgebreide dienstverlening, begeleiding en juridische bijstand van de CNV Dienstenbond.