Gemeente Wassenaar

Wijziging in de woningwet van invloed op ontheffingen keur van het Waterschap
18-08-2003

Per 1 januari 2003 is de regelgeving inzake de woningwet gewijzigd. In de praktijk betekent dit dat er meer bouwwerken zonder vergunning mogen worden gebouwd. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om een ontheffing van de keur van het Waterschap aan te vragen.

Voor het instandhouden van een goede waterhuishouding zijn langs (hoofd) watergangen en waterkeringen beschermingszones aanwezig. Voor het oprichten van objecten binnen deze beschermingszones dient nog steeds ontheffing van de keur te worden gevraagd bij het waterschap. De keur is een verordening waarin alle voor het waterbeheer van belang zijnde zaken zijn vastgelegd. Afhankelijk van de invloed van het plan op de waterhuishouding zal het waterschap besluiten wel of geen ontheffing te verlenen. Voor een beschrijving van de beschermingszones wordt verwezen naar de keur van het waterschap.

Om overtredingen van de keur binnen de beschermingszones tegen te gaan, heeft het waterschap De oude Rijnstromen alle gemeenten gevraagd medewerking te verlenen aan het bekend maken van de weergegeven problematiek. Houdt dus rekening met de mogelijkheid dat, zelfs al gaat u vergunningsvrij bouwen, een ontheffing van de keur noodzakelijk kan zijn.

U kunt zelf een ontheffing aanvragen. Voor onder meer de volgende werken is het verplicht een ontheffing aan te vragen: · Het aanleggen van een dam
· Het dempen van water
· Het maken van een brug
· Het maken van een steiger of vlonder
· Het aanbrengen van een beschoeiing
· Het maken of uitvoeren van werken in waterkeringen De aanvraag voor een ontheffing wordt getoetst aan de waterstaatkundige belangen die het waterschap moet behartigen. Dit zijn de zorg voor de waterkering en waterbeheersing.

De keur is te raadplegen op de website van het waterschap: www.rijnstromen.nl. Op de website staat eveneens meer informatie over het aanvragen van ontheffing en de werkzaamheden van het Waterschap.