Gemeente Langedijk


Langedijk heeft nieuwe Welstandsnota
18 augustus 2003

De gemeente Langedijk heeft het welstandsbeleid aangepast. Aanleiding is de op 1 januari 2003 gewijzigde Woningwet. Het gevolg van deze wet is dat gemeenten verplicht zijn uiterlijk 30 juni 2004 een welstandsnota vast te stellen met zo concreet mogelijke toetsingscriteria. Het doel van het welstandsbeleid is het bevorderen van de ruimtelijke kwaliteit van de openbare ruimte in Langedijk. Vanaf donderdag 21 augustus is voor geĂŻnteresseerden een voorlichtingsbrochure af te halen bij de gemeente.

Bijna iedere burger heeft wel eens te maken gehad met de welstand, de meeste hebben er in ieder geval een mening over. Over het algemeen is het oordeel over de welstand niet al te lovend, men ervaart een welstandsbeoordeling als willekeurig, bemoeizuchtig en betuttelend. Ondanks die kritische houding ten opzichte van de welstand, is men het wel eens over het belang van kwaliteit van de gebouwde omgeving.

Met de welstandsnota wil de gemeente Langedijk bereiken dat de aanvrager van een bouwvergunning vooraf duidelijkheid heeft over de criteria die de welstandscommissie hanteert bij de beoordeling. Verder is de wijze van functioneren beschreven van de welstandscommissie en wordt er vorm gegeven aan de openbaarheid en verhoging van de kwaliteit van de advisering.

Tijdens de inspraakperiode kunt u uw mening of zienswijze bekend maken bij het college van burgemeester en wethouders. Vanaf 25 augustus tot 22 september 2003 ligt de ontwerp Welstandsnota tijdens de openingsuren ter inzage in de voorlichtingsruimte van het gemeentehuis. Tevens ligt het gedurende deze periode ter inzage in de bibliotheken van Sint-Pancras en Zuid-Scharwoude. Een eventuele inspraakreactie moet op 22 september binnen zijn bij burgemeester en wethouders van Langedijk, Postbus 15, 1723 ZG Noord-Scharwoude.

Vragen of suggesties

Belangstellenden die vragen of suggesties hebben, of meer betrokken willen worden bij het welstandsbeleid kunnen contact opnemen met de projectleider welstandsbeleid: Gerben Kalkman. Hij is op maandag en woensdag bereikbaar in het gemeentehuis.