Persberichten - 18/08/2003

Retail Estates investeert ca. EUR 9,05 mio in de ontwikkeling van winkeloppervlakten in Sint-Niklaas

Retail Estates heeft twee initiatieven genomen die bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe perifere winkeloppervlakten te Sint-Niklaas.

Een bedrag van EUR 7,28 mio wordt, gespreid over een periode tot eind 2003, geïnvesteerd in de oprichting van het winkel- en horecagedeelte van het Leisurecentrum dat deel uitmaakt van het stationsproject en gepatroneerd wordt door de stad Sint-Niklaas en de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen. Dit Leisurecentrum bestaat deels uit een cinemacomplex van 8 cinemazalen met 2.000 zetels (een investering van Cine-Invest o.l.v. Luc Van de Casseye) en deels uit een horeca- en winkelcomplex van 7.893 m² waarvan 7.610 verhuurbare oppervlakte.

Het winkelgedeelte bestaat uit grootschalige winkels (gemiddeld 745 m²) die verhuurd zijn aan Belgische filiaalbedrijven zoals Euro Shoe (Shoe Discount en Primo), E5 Mode en Ava Papierwaren; het horecagedeelte is verhuurd aan Heineken en Alken-Maes.

Verwacht wordt dat het complex opgeleverd wordt rond 1 december 2003. Deze investering zal na voltooiing EUR 0,6 mio bijkomende huurinkomsten opleveren zijnde een aanvangsrendement op de ingezette middelen van 8,25 %.

Goede ontsluiting en parkingfaciliteiten maken dat dit project, dat op het eerste zicht op een center-city locatie lijkt, beantwoordt aan de investeringscriteria van Retail Estates. De nieuwe ontsluiting via de singel (R42) zorgt immers voor een uitstekende bereikbaarheid. Bovendien beschikt het project over voldoende parkingfaciliteiten met een nieuw aangrenzend parkinggebouw dat wordt opgericht door de stad Sint-Niklaas (400 parkings) zodat de parkingcapaciteit in de stationsomgeving op 900 wordt gebracht.

De realisatie van dit Leisurecentrum, dat samen met een project van Wilma Project Development (5.500 m²) opgeleverd wordt en de stationssite opwaardeert, vormt een deel van de commerciële corridor die de stad Sint-Niklaas promoot. Vertrekkend van het station kan immers een winkelas ontstaan die via de Stationsstraat (de center-city locatie bij uitstek) de Grote Markt en de Parklaan naar het Waasland Shopping Center loopt. De stad Sint-Niklaas stimuleert de creatie van winkelvoorzieningen op deze as.

Overtuigd van de commerciële slaagkansen van de benadering van de stad Sint-Niklaas, heeft Retail Estates in 1999 een winkelpand gekocht langs de Parklaan, verhuurd aan het filiaalbedrijf Fun. Bij deze investering voegt zich nu de aankoop, onder opschortende voorwaarden van de benodigde vergunningen, van het Opel garagepand op dezelfde Parklaan. Na grondige verbouwing, welke verwacht wordt in het laatste trimester van 2004, zal er op deze locatie circa 2.250 m² bijkomende winkeloppervlakte opgeleverd worden. Voor dit project werden nog geen huurovereenkomsten afgesloten. Verwacht wordt dat deze investering van circa EUR 1,77 mio een huuropbrengst van EUR 160.000 kan opleveren.

Met bovengenoemde investeringen in nieuwe winkelpanden zet Retail Estates een bijkomende stap in de richting van de volledige investering van de middelen die zij in haar recente kapitaalverhoging heeft opgehaald. Samen met de investering (in panden hoofdzakelijk verhuurd aan Krëfel) die begin juni aangekondigd werd is EUR 19,03 mio van de kapitaalverhoging, welke EUR 25,89 mio bedroeg, geïnvesteerd aan de rendementen welke bij de kapitaalverhoging werden vooropgezet. Nieuwe bijkomende investeringen zijn op dit ogenblik in onderzoek om het saldo van de middelen van de kapitaalverhoging te investeren.

Over Retail Estates
Retail Estates is een vastgoedbevak gespecialiseerd in investeringen in winkelpanden met een bebouwde oppervlakte tussen 500 m² en 10.000 m², gelegen aan de rand van woonkernen of langs invalswegen naar stedelijke centra. Per 31 maart 2003 bestond de portefeuille uit 151 winkelpanden, met een totale winkelruimte van 139.003 m². Tengevolge van de diverse acquisities sinds het begin van het boekjaar bedraagt de portefeuille ca. 160.000 m² met 173 winkelpanden.

Voor alle inlichtingen
Jan De Nys
Gedelegeerd Bestuurder
Retail Estates nv
Industrielaan 24 te 1740 Ternat Tel. 02/583 19 55 GSM 0475/27 84 12 www.retailestates.com

Bron: Retail Estates
Provider: Euronext Brussels