Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Extra geld voor veiligheid grote steden in 2004

18 augustus 2003

dak- en thuislozen In 2004 komen in totaal bijna 1200 plaatsen extra beschikbaar voor de opvang van overlastgevende dak- en thuislozen in de 30 GSB-steden. Het Rijk stelt daarvoor 5 miljoen euro extra beschikbaar. De grote steden krijgen daarnaast extra geld om ongeveer 1450 ID-banen (In- en Doorstroombanen) op het vlak van toezicht permanent te maken.

Met dat geld kunnen onder meer aanvullende opleidingen worden bekostigd. Minister De Graaf van BVK, minister Remkes van BZK en minister Donner van Justitie hebben hierover afspraken gemaakt met de grote steden. Deze afspraken zijn een aanvulling op de afspraken in de GSB-convenanten tussen de steden en het Rijk die lopen tot en met 2004.

---

De meeste grote steden hebben ook zelf extra geld uitgetrokken voor de uitbreiding van de opvang van overlastgevende dak- en thuislozen, zoals nachtopvang voor volwassenen, begeleid wonen, het leger des heils en bemiddeling van ex-drugsverslaafden.

In de nu gemaakte afspraken met het Rijk hebben de grote steden zich vastgelegd hoeveel extra plaatsen worden gerealiseerd met het extra geld.

De beschikbaarheid van goede voorzieningen zoals huisvesting, (verslavings)zorg en schuldsanering is eveneens van cruciaal belang voor de resocialisatie van mensen die veelvuldig een strafbaar feit plegen. Een aantal steden heeft daarom ook op dit terrein afspraken gemaakt met de betrokken (justitiële) partijen. Het is de bedoeling dat ook andere steden deze afspraken alsnog zullen maken. Justitie zal daarnaast extra gevangenis- en reclasseringscapaciteit ter beschikking stellen voor de aanpak van veelplegers in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De vier grote steden zullen zelf ook extra geld uittrekken voor de resocialisatie van stelselmatige daders.
---