Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


PPO Bloembollen zet kennis in tegen zoutschade bollen.

18 augustus 2003

Door de aanhoudende droogte is de watervoorziening onder druk komen te staan. Om de waterstand niet verder te laten zakken heeft Hoogheemraadschap Rijnland besloten zout water in te laten. Dit heeft gevolgen voor agrarische ondernemers, deze week al voor de boomkwekerij rond Boskoop. Als de droogte aanhoudt kan het zoute water de Bollenstreek bereiken, wat tot gewasschade bij bloembollen zou kunnen leiden. Daarom bewaakt Praktijkonderzoek Plant & Omgeving nauwlettend de situatie voor de bloembollensector. Ter ondersteuning van telers wordt een aantal acties ondernomen:

* PPO stelt op een aantal representatieve punten vast wat het chloridegehalte in het oppervlaktewater is, nu de waterkwaliteit nog goed is. Wanneer zouter water de streek bereikt kunnen vervolgmetingen gedaan worden om mogelijke problemen in te schatten.

* Voor informatie is een vraagbaak open. Telers kunnen vragen stellen door mail aan infobollen.ppo@wur.nl of per fax op 0252 417762

* Bedrijven die mogelijk schade verwachten kunnen contact opnemen voor extra begeleiding. PPO overlegt met de sector over de mogelijkheid om voor deze dienst een gereduceerd tarief te rekenen.

* Contactpersonen zijn Anne Marie van Dam, telefoon 0252 46 21 96 en Arend Krikke, telefoon 0252 46 21 90.

* Regelmatig wordt over de zoutproblematiek overlegd met de KAVB.