Ingezonden persbericht

Nederlands ontwerpvoorstel voor mini-staat Sealand

De Nederlandse ontwerper Daniël van der Velden zal, met een team van onderzoekers, geld, paspoorten en postzegels ontwikkelen voor Sealand, een mini-staat gevestigd op een kunstmatig eiland nabij de Britse kust. De eerste ontwerpen zullen voorjaar 2004 gereed zijn en zullen de gedeelde geschiedenis van Sealand en het internet als uitgangspunt hebben. Sealand riep in 1967 de eigen onafhankelijkheid uit. Het eiland verwierf in 2000 grote bekendheid toen het internetdiensten begon te leveren die, vanuit de
grondwet van Sealand, vrijwel geen beperkingen opleggen aan de leverancier.



Ontwerpers Maureen Mooren en Daniël van der Velden zijn in Nederland en het buitenland onder andere bekend van het architectuurtijdschrift Archis. Eerder werkte het duo onder meer in opdracht van Infodrome, een door oud-staatssecretaris voor cultuur Rick van der Ploeg opgericht onderzoeksbureau.


Het is de eerste keer dat grafisch ontwerpers zich bezighouden met de vormgeving van een 'netwerkstaat'. Volgens Van der Velden liggen hier echter juist interessante mogelijkheden. Hij zal voor dit project samenwerken met onderzoekers van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. De regering van Sealand zal zich in fasen uitspreken over de plannen. De definitieve ontwerpen zullen herfst 2004 publiek worden gemaakt.