Halfjaarcijfers 2003 DHV Groep


* Gelijkblijvend nettoresultaat bij beduidend hogere kosten
* Groei buitenlandse omzet
* Nederland: gemeenten groeiende markt
De DHV Groep sluit de eerste helft van 2003 af met een bedrijfsresultaat van ¬ 4,1 miljoen, en een nettoresultaat van ¬ 2,2 miljoen.
De omzet en de toegevoegde waarde over het eerste halfjaar van 2003 zijn gestegen naar respectievelijk ¬ 151,4 miljoen en ¬ 122,6 miljoen.


Halfjaarcijfers 2003 2002
(mln ¬) (mln ¬)
Netto-omzet 151,4 144,3
Toegevoegde waarde 122,6 113,5
Bedrijfsresultaat 4,1 4,7
Nettoresultaat 2,2 2,2



Gelijkblijvend nettoresultaat bij beduidend hogere kosten
Als gevolg van beduidend hogere kosten door stijging van de pensioen-premies en herstructureringen in Nederland, blijft de resultaatsontwikkeling achter bij de groei van omzet en toegevoegde waarde. In de eerste helft van 2003 zijn herstructureringskosten genomen van ¬ 2,4 miljoen. Deze zijn bij het bedrijfsresultaat inbegrepen.

Groei buitenlandse omzet
De omzetstijging is met name buiten Nederland gerealiseerd; door de acquisities van NACO, Netherlands Airport Consultants (100%) en het Canadese Delcan (40%), marktleider op het gebied van verkeers-management in Noord-Amerika. Daarnaast is de omzet van DHV Emerging Economies, met vestigingen in o.a. Polen, India en Indonesië, licht gestegen.
China vormt de belangrijkste buitenlandse groeimarkt. DHV bouwt, vanuit zijn huidige sterke positie in dit land, aan betrokkenheid bij grote evenementen, zoals de Olympische Spelen in Beijing in 2008 en de World Expo in Shanghai in 2010.
De ontwikkeling van DHV International (UK) is teleurstellend als gevolg van de afhankelijkheid van de momenteel instabiele markt in het Midden-Oosten.
De gevoerde DHV-strategie gericht op geografische spreiding van activiteiten en de ontwikkeling van internationaal erkende expertiseposities, blijkt succesvol.
Het is de verwachting dat de buitenlandse omzet ook in de tweede helft van 2003 sterker zal groeien dan de Nederlandse omzet.
Nederland: gemeenten groeiende markt
De verslechterde economische omstandigheden houden de resultaten in Nederland onder druk. Eind 2002 en begin 2003 zijn binnen de Nederlandse business groups maatregelen getroffen die een antwoord moeten geven op de gewijzigde marktsituatie. Met name de business group Water kampt in Nederland met een krimpende markt en sterke prijsconcurrentie.
De tegenvallende industriële markt, die de resultaten van de business group Bouw en Industrie onder druk zet, lijkt zich te stabiliseren.
De business group Milieu en Infrastructuur met gemeenten als grootste klantengroep profiteert van de taakverschuiving van hogere naar lagere overheden. De gemeenten zijn derhalve een van de snelst groeiende markten van DHV in Nederland. De ontwikkeling van grote infrastructurele werken stagneert mede door budgettaire prioriteiten bij de rijksoverheid en vertraging in de voorbereiding en realisatie van PPS-projecten.


Enkele projecten in het eerste halfjaar van 2003

Toekomstvisie op wateroverlast en watertekort in Flevoland
DHV adviseert de provincie Flevoland bij het opstellen van de stroomgebiedvisie. Uitgangspunten voor stroomgebiedvisies zijn de verwachte veranderingen in het klimaat over de komende vijftig tot honderd jaar. Deze veranderingen zullen leiden tot nattere winters, drogere zomers en een stijgende zeespiegel. Berekeningen hebben aangetoond dat zowel watertekort over het groeiseizoen als wateroverlast tijdens intensieve neerslagsituaties op termijn vragen om ingrijpende maatregelen in het watersysteem. In de stroomgebiedvisie Flevoland is een groot aantal maatregelen ter voorkoming van wateroverlast en watertekort, waaronder bergingsgebieden en (tijdelijke) peilopzet, geanalyseerd op kosten, baten en effecten.

Business and Techonology Centre voor Shell
De huidige Shell-locatie in Rijswijk wordt de komende jaren getransformeerd tot een internationaal Business and Technology Centre voor Shell s Exploratie en Productie functie in Nederland. DHV zal in samenwerking met David Leon Partnership het ontwerp maken voor het learning centre (10.500 m2) en het laboratorium (18.500 m2), inclusief installaties. Het learning centre zal naar verwachting het tweede kwartaal van 2004 worden opgeleverd en het laboratorium een jaar later.


Watersport masterplan voor Shanghai
Voor de Chinese stadsprovincie Shanghai is een masterplan opgesteld voor de ontwikkeling van de watersport. Het waterrijke deltagebied wordt ingericht volgens the state of the art op het gebied van waterrecreatie. Gebruikmakend van het unieke waterrijke karakter van de stad, wordt ernaar gestreefd om van Shanghai een Oriëntaalse waterstad te maken. Dit moet onder meer tot uitdrukking komen als Shanghai in 2010 de Wereldtentoonstelling (Expo 2010) organiseert. DHV analyseerde de watersportpotenties van de verschillende watersystemen van Shanghai en combineerde de resultaten met de ontwikkeling van een vaarroutenetwerk en jachthavenfaciliteiten.


Profiel DHV Groep

DHV is een internationaal advies- en ingenieursbureau, dat diensten verleent en duurzame oplossingen aanbiedt in de markten:
Mobiliteit en Infrastructuur; Bouw, Industrie en Telecommunicatie; Water; Luchthavens; Ruimtelijke Ordening en Milieu.
De circa 4000 professionals werken vanuit een maatschappelijke betrokkenheid aan innovatieve concepten. DHV beschikt over een hecht kennisnetwerk met sterke lokale aanwezigheid beschikbaar voor klanten in de publieke en private sector.De diensten omvatten: management consultancy, advisering, ontwerp en engineering, project-, contract- en exploitatiemanagement.


Heeft u naar aanleiding van het persbericht vragen, dan kunt u contact opnemen met Jeannette van Enst, (033) 468 20 15.