PERSBERICHT - 2003-08-18

Drukste zomer ooit voor ANWB in Frankrijk

Hoewel de maand augustus nog niet voorbij is, is het voor ANWB-steunpunt Lyon nu al duidelijk: dit is de drukste zomer ooit. De verwachting is dat er in totaal 14.500 incidenten verwerkt zullen worden. Dat zijn er dan 1.100 meer dan vorig jaar. De bosbranden en het warme weer waren onder meer de oorzaken. De bemanning van 'Lyon' is op een dergelijke drukte eigenlijk niet berekend.

Coördinator R. van de Plasche van het steunpunt noemt ook het sterk toegneomen aantal Nederlanders dat Frankrijk als vakantiebestemming kiest als een belangrijke reden voor de toegenomen drukte bij het steunpunt. Het populaire Frankrijk ontving dit zomerseizoen tot nu toe ongeveer 4 procent meer Nederlandse toeristen dan vorig jaar.

Verder noemt de ANWB de enorme hitte, de bosbranden bij Fréjus en het noodweer in het zuidwesten medio juli als reden voor de topdrukte. Op piekdagen vewerkten de 95 werknemers die het steunpunt bemannen tegen de 2700 telefoontjes. "We zijn daar eigenlijk niet op berekend. We hebben te weinig mensen om het telefoonaanbod aan te kunnen", zegt Van de Plasche.

Voor de eerste keer stationeerde de ANWB vier eigen wegenwachters in Frankrijk. "Een zeer prettige ervaring", aldus de coördinator van het steunpunt. In het vakantieland dat geen wegenwacht kent levert de service veel tijdwinst op. "Het is een stuk rendabeler." Een evaluatie van het experiment volgt later dit jaar.