Imtech NV

Imtech / Nieuws
Imtech Persbericht


19 augustus 2003

Imtech neemt Meica (Engeland) over

Uitvoering Europese groeistrategie

Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) deelt mede dat overeenstemming is bereikt om Meica Group Ltd. in Ashford (Middlesex, Londen) in Engeland over te nemen van het huidige management (60% van de aandelen) en de investeringsmaatschappij 3i Group Plc (40%). Meica is een Engelse technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, instrumentatie, werktuigbouw, control en automatisering in de utiliteitsbouw, industrie en overige sectoren. De onderneming is eveneens gespecialiseerd in complete technische oplossingen op de inframarkt, vooral in de markt van water-zuivering. Met 220 medewerkers heeft Meica in 2002 een omzet van 61 miljoen Engelse pond (87 miljoen euro) behaald. Met de overname wordt invulling gegeven aan de strategie van Imtech om in Engeland een positie in te nemen.

De overnamesom zal in contanten worden voldaan en bedraagt maximaal
18 miljoen Engelse pond (bijna 26 miljoen euro), met inbegrip van een earn-out. Het huidige management zal na de overname aanblijven. Meica zal direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Strategie
De overname van Meica past goed in Imtech's strategie voor verdere groei. In de afgelopen jaren heeft Imtech haar positie als multidisciplinaire Europese technische dienstverlener opgebouwd en versterkt. Imtech bezit thans een substantiële schaalgrootte en neemt vooraanstaande marktposities in met landelijke dekking in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Ook is Imtech actief in Spanje. Inspelend op een toenemende vraag naar Europese dienstverlening is de strategie gericht op het verbreden van de succesvolle formule van totale technische dienstverlening. Eerst wordt een sterke nationale positie in de kerncompetenties elektrotechniek en werktuigbouw opgebouwd. Vervolgens worden diensten geïntegreerd met een hogere toegevoegde waarde, zoals informatie- en communicatietechnologie, ontwerp en advies (consultancy en engineering), alsmede technisch onderhoud en beheer.

In Engeland is Imtech al op bescheiden schaal actief in de maritieme markt, alsmede op het gebied van parkeren, telecom en brandbeveiliging. Imtech verwerft nu de gewenste complementaire positie in de kerncompetenties elektrotechniek, instrumentatie, werktuigbouw, control en automatisering.

Profiel Meica
Meica Group Ltd. (Mechanical, Electrical, Instrumentation, Control & Automation) is een succesvolle technische dienstverlener op de Engelse markt. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Ashford (Middlesex, Londen). Daarnaast is er een City Office in de hoofdstad en een regionale vestiging in Wolverhampton (West Midlands). In samenwerking met een aantal grote opdrachtgevers, waaronder bijvoorbeeld Bovis Lend Lease en Welsh Water, heeft Meica de afgelopen jaren een gezonde groei gerealiseerd. In 2002 (boekjaar eindigt eind september 2002) werd een omzet behaald van
61 miljoen Engelse pond (87 miljoen euro). Bij de onderneming werken 220 medewerkers.

Meica richt zich op twee marktsegmenten:

* multidisciplinaire technische dienstverlening door het aanbieden van de technische competenties elektrotechniek, instrumentatie, werktuigbouw, control en automatisering (circa 70 % van de omzet);
* complete technische oplossingen op de inframarkt, met name in de markt van waterzuivering (circa 30 % van de omzet).

De multidisciplinaire technische dienstverlening is ondergebracht in Meica Services Ltd. De activiteiten zijn voor circa tweederde deel gericht op de utiliteitsbouw en industrie, en voor eenderde deel op overige sectoren. De activiteiten zijn vooral beperkt tot de regio Londen, waar sprake is van een substantieel marktvolume. Meica onderscheidt zich door zijn onafhankelijke positie. In tegenstelling tot veel concurrenten is Meica niet verbonden met bouwbedrijven. In de regio Zuid-Oost Engeland behoort Meica tot de top-10 spelers in de markt van technische dienstverlening.

Meica Process Ltd. is landelijk actief op het gebied van complete technische oplossingen voor de inframarkt. Meica behoort in dit marktsegment tot de top-5 specialisten in het Verenigd Koninkrijk en bezit de volledige know-how voor ontwerp, bouw, onderhoud en beheer van complete drinkwater- en
afvalwater-zuiveringsinstallaties.

Meica besteedt de montagecapaciteit uit aan een geselecteerd aantal subcontractors, zodat de organisatie zich geheel kan richten op project engineering met toegevoegde waarde, acquisitie, supervisie, project- en programmamanagement. Dit maakt de onderneming tot een flexibele organisatie, die snel kan inspelen op veranderende marktomstandigheden. Meica beschikt over een goed gevulde orderportefeuille.

Synergie
Meica's activiteiten zijn soortgelijk aan die van Imtech, zodat wederzijdse versterking van kennis, referenties en kunde mogelijk is. De specifieke know-how van Meica op het gebied van complete technische oplossingen op de inframarkt, met name voor de markt van waterzuivering, biedt exportkansen naar andere Europese landen waar Imtech actief is.

Nadere informatie
Imtech N.V.
Mr. M.E.J. (Mark) Salomons
Secretaris van de Vennootschap
Telefoon: (0182) 54 35 14
E-mail: mark.salomons@imtech.nl www.imtech.nl

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie, elektrotechniek en werktuigbouw. Met ruim 13.000 medewerkers realiseert Imtech een omzet van ongeveer 2 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten utiliteit, industrie, maritiem, infra en telecom in België, Duitsland, Luxemburg en Nederland en is tevens actief in Engeland en Spanje. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext (Amsterdam), waar Imtech is opgenomen in de Midkap-index en de Next 150 index.