Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-08-2003
Politieberichten van 18/8 (13.00 uur) t/m 19/9 (07.00 uur)

Leeuwarden: zakkenrollerij
Maandag tussen 09.30 en 09.35 uur werd de gsm van een 27-jarige inwoner van Leeuwarden weggenomen. De man liep op de Nieuwstad. Zijn gsm had hij in zijn jaszak.

Dokkum: brandstichting
Maandag omstreeks 01.30 kwam een melding binnen dat een caravan in de brand zou staan op een camping aan de Harddraversdijk. Toen de politie ter plaatse kwam, hadden omstanders de voortent, die in brand stond geblust. Tent en caravan zijn eigedom van een inwoner van Ternaard, leeftijd onbekend.

Noardburgum: snelheidsovertreder
Maandag omstreeks 14.15 uur werd op de Rijksstraatweg een 22-jarige inwoner van Kollum en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Na correctie bleek hij 132 km per uur te rijden, terwijl 80 km per uur daar is toegestaan. Tegen de man zal proces-verbaal worden opgemaakt. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: winkeldief aangehouden
Maandag omstreeks 15.00 uur werd een 44-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had in een supermarkt aan het Sint Antoniusplien 6 blikjes bier weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 29-jarige inwoner van Harlingen

Leeuwarden: diefstal fotos
Maandag omstreeks 16.20 uur werd buiten een warenhuis aan de Centrale een 15-jarige inwoonster van Franeker en een 16-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. In het warenhuis hadden zij fotos opgehaald en zonder te betalen verlieten zij het warenhuis en zijn kort hierna aangehouden. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Maandag omstreeks 16.14 uur werd een 39-jarige inwoner zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden voor winkeldiefstal door politieagenten. Vanuit een fietstas die voor de winkel stond pakte hij een plastic tas, liep de supermakrt in en kwam met een volle tas weer buiten, zonder de goederen te hebben betaald. Hij had een 6-tal pakken vlees en een blijkje bier weggenomen. Aangifte hiervan werd gedaan door een 30-jarige inwoner van Leeuwarden.

Hee: fietsdieven aangehouden
Maandag omstreeks 14.35 uur werd melding gemaakt dat er een fiets was gestolen op de Hoofdweg ter hoogte van de Kooiweg. Na een opgegeven signalement werden de beide mannen in de Brandarisstraat aangehouden, Betreft een 16-jarige inwoner en een 23-jarige inwoner, beiden uit Nijmegen. Fiets is terugegegeven aan de rechtmatige eigenaar en proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Sneek: winkeldieven aangehouden
Maandag omstreeks 16.45 uur vond een winkeldiefstal plaats in een drogisterij aan de Oosterdijk. 2 mannen zouden een hoeveelheid parfums hebben weggenomen. Een 44-jarige inwoonster van Scharnegoutum en medewerkster van de zaak is de mannen achterna gelopen Op een parkeerterrein in de buurt van de zaak werd een 17-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. De tweede persoon wist te ontkomen.. Om 23.00 uur werd een 18-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden voor een vals vervoersbewijs en op het bureau werd hij herkend als de 2e man bij de winkeldiefstal.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Maandag omstreeks 17.20 uur werd een 21-jarige inwoonster van Sneek aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had van een op het trottoir staand rek van een kledingwinkel aan de Nieuwestad een broek weggenomen. Een getuige die dit had gezien, was achter haar aan gelopen. Op het Ruiterskwartier kon zij door de politie worden aangehouden. Aangifte hiervan werd gedaan door een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak in een woning
Maandag tussen 08.00 17.10 uur werd er ingebroken in een woning aan de Wijbrand de Geeststraat. Een uitzetraam werd opengebroken. Weggenomen zijn een hoeveelheid computerspelletjes en software, een videorecorder en een DVD-speler. Uit de keueken werd een handdoek en een theedoek weggenomen. Beneden was alles overhoop gehaald. Aangifte hiervan werd gedaan door een 27-jarige inwoner van Leeuwarden.

Heerenveen: fietsdieven aangehouden
Maandag omstreeks 19.40 uur werd melding gemaakt dat een tweetal mannen een fiest hadden weggenomen bij het station. De melder zat achter de mannen aan en op de Scheerling werd een 15-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De jongen en de fiets zijn overgebracht naar het bureau. Een 17-jarige inwoner van Heerenveen werd even later van huis gehaald en hij bekende de fiets weggenomen te hebben bij het station. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Luinjeberd: rijden zonder geldig rijbewijs
Maandag omstreeks 15.05 uur werd op de Aengwirderweg een 33-jarige inwoner van Luinjeberd en bestuurder van een personenauto met daarachter een aanhangwagen gecontroleerd. De aanhanger was behoorlijk beladen en bij controle bleek dat de bestuurder geen rijbewijs E hiervoor had. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Leeuwarden: Brandstichting
Maandag omstreeks 21.50 werd melding gemaakt dat men een 35-jarige inwoner van Leeuwarden had aangehouden. Hij had een jerrycan met benzine en een aansteker bij zich en wilde een opvanghuis aan de Oldegalileen in brand steken. Men kon dat nog net voorkomen. Wel had de persoon een ruit van de nachtopvang kapot gemaakt en er was een sterke benzinelucht waarneembaar. De persoon overgebracht naar het bureau. Aansteker en jerrycan met benzine in beslag genomen.

Sneek: man met vals vervoersbewijks aangehouden Maandag omstreeks 22.45 uur werd op de Prins Hendrikkade een 18-jarige inwoner van geeuwenbrug aangehouden. Hij was in de bus gestapt en overhandigde de bestuurder, een 42-jarige inwoner van Sint Nicolaasga, 2 valse vervoersbewijzen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op het bureau werd hij ook herkend voor winkeldiefstal, eerder op de dag gepleegd. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Damwoude: inbreker aangehouden
Maandag omstreeks 23.35 uur werd melding gemaakt dat een tweetal personen aan het inbreken waren in een pompstation aan de Hoofdweg. Toen de politie ter plaatse kwam waren de mannen reeds weg. Op aanwijzingen werd even later 1 van de mannen aangehouden op een erf van een woning aan de Haleweg. Er lag daar een fiets en een tas met diverse pakjes sigaretten. Op het erf werd even later een 17-jarige inwoner van Damwoude aangehouden en overgebracht naar het bureau. In de tas zaten ongeveer 90 pakjes sigaretten. Fiets en tas werden in beslag genomen. Onderzoek zal worden voortgezet.

Harlingen: rijden onder invloed Dinsdag omstreeks 00.18 uur werd op de Midlumerlaan een 43-jarige inwoner van Harlingen en bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Hij had gedronken. Op bureau blies hij 320 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Drachten: mishandeling
Dinsdag omstreeks 03.00 uur kwam er een melding binnen dat op de Hooizolder een vrouw mishandeld zou zijn. Ter plaatse bleek dat de 36-jarige bewoonster door haar ex-man, een 34-jarige inwoner van Drachten was overgoten met hete olie. De vrouw lag te slapen toen de man de woning binnenkwam. De man liep vervolgens naar de slaapkamer en overgoot de vrouw met de hete olie. De vrouw liep verschillende brandwonden op aan armen en benen. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De verdachte had inmiddels de woning verlaten en werd op de Trisken aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Waarover de ruzie was ontstaan, is nog niet duidelijk. De verdachte is ingesloten.

Bureau Communicatie: 0900 - 8844