Politie Twente

dinsdag 19 augustus 2003


---
Geweldszaken opgelost

Naar aanleiding van enkele geweldszaken in Haarle en Nijverdal stelde de politie van de afdeling Hellendoorn een nader onderzoek in naar de daders. In beide gevallen ging het om gevallen van openlijk geweld, gepleegd door meerdere daders van jeugdige leeftijd, waarbij de slachtoffers lichamelijk letsel opliepen van verschillende aard. Deze geweldszaken stonden niet in relatie tot elkaar.

ZAAK 1:
In de nacht van 4 op 5 juli werd een drietal Nijverdalse jongens in de leeftijd van 13 tot 17 jaar mishandeld tussen Haarle en Nijverdal door een achttal eveneens Nijverdalse jongens in dezelfde leeftijdscategorie. Beide groepen hadden elkaar ontmoet tijdens een feest in Haarle. Op het feit, dat een van de slachtoffers 'Lonsdale-kleding' droeg werd hij aangesproken door de dadergroep. Onder jongeren die Lonsdale-kleding dragen zijn er, die zich manifesteren als rechtse jongeren, en die dus door middel van hun outfit kenbaar maken hoe zij in deze samenleving staan (rechts tot extreem rechts). In dit geval is overigens niet gebleken van rechts-extremisme van de slachtoffers. Tijdens het feest was het tot wat duw- en trekwerk gekomen. Op de terugreis werden de slachtoffers opgewacht en vervolgens geschopt en geslagen. De slachtoffers liepen hierdoor letsel aan hoofd en lichaam op.

Het onderzoek van de politie leverde acht verdachten op. Deze zijn aangehouden en in verzekering gesteld. Na voorgeleiding bij de rechter-commissaris in Almelo is de groep in vrijheid gesteld in afwachting van de rechtszaak.

ZAAK 2:
In de nacht van 18 op 19 juli kreeg de politie melding van een vechtpartij aan de Kerkstraat in Nijverdal. Een 55-jarige bewoner van de Kerkstraat bleek in elkaar te zijn geslagen door een groepje van vijf Nijverdalse jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. Het slachtoffer was wakker geworden van het lawaai dat de jongens maakten. Hij maakte vanuit zijn woning een opmerking daarover. Dit leidde niet tot een vermindering van de overlast. Het slachtoffer verliet hierop zijn woning en wilde de jongens opnieuw aanspreken op hun gedrag. De jongens sloegen en schopten vervolgens de man. Deze brak hierdoor zijn kuitbeen en liep schaafwonden op. De zoon van het slachtoffer, die zijn vader te hulp schoot, liep ook enkele klappen op, maar raakte niet gewond. Op aanwijzing van getuigen konden de vijf daders in een later stadium worden aangehouden. Zij zijn na het onderzoek weer in vrijheid gesteld, maar zullen zich bij de rechter moeten verantwoorden.

Tenslotte:
Nogmaals wordt er op gewezen, dat deze zaken niet met elkaar in relatie staan.Politie Twente