Ingezonden persbericht

Zomerconcerten Stichting Nijmeegse Orgelkring

PERSBERICHT

Nijmegen, 7 augustus 2003

Bach ten voeten uit

Op 19 augustus volgt het tweede Bachconert uit de zomerconcertserie in de Sint Stevenskerk. Wolfgang Zerer, afkomstig uit Hamburg, tekent voor deze Bachavond en brengt een zeer gevarieerde keus uit het omvangrijke oeuvre van Bach ten gehore, daarmee de enorme veelzijdigheid van de componist illustrerend. De musicus is een groot Bach-kenner. Het concert vangt aan om 20.30 uur; de entree bedraagt 5 euro of 4 euro met korting.

Bach's oeuvre aan orgelmuziek is zo omvangrijk en van zo'n hoge kwaliteit dat de Nijmeegse Orgelkring ieder jaar twee concerten van de zomerconcertserie geheel aan deze componist wijdt. En deze concerten worden gegeven door Bachspecialisten. De bekende Hamburger organist Wolfgang Zerer verzorgt dit jaar het tweede Bachconcert.

Bach's oeuvre omvat composities van een grote variëteit. En in ieder genre toont de componist zich een ware meester. Precies dat laat Zerer horen. De musicus speelt een Preludium en Fuga, koraalpartita, koraalbewerkingen, concerto en een Toccata.

De koraalpartita Ach was soll ich Sünder machen begint met een eenvoudige harmonisatie van de koraalmelodie, gevolgd door een aantal variaties. Hoewel de partita voor orgel is gecomponeerd, is in een aantal variaties het karakter van andere muziekinstrumenten, zoals een strijkkwartet of een blokfluittrio te horen. De koraalbewerkingen van Bach zijn puur muzikale gedichten. Niet alleen de titel, maar de hele liedtekst en het gevoel wat de tekst bij Bach teweegbrengt klinkt door in de bewerking. Zerer speelt drie bewerkingen van Allein Gott in der Höh sei Ehr.

Bach heeft ook veel kamermuziek voor orgel geschreven. Hele subtiele, doorzichtige muziek. Bekend zijn vooral de serie triosonates, waarin drie soloregisters met ieder hun eigen melodielijn in elkaar gevlochten zijn. Ook maakte Bach veel bewerkingen van concerto's van componisten die voor hem een Groot Voorbeeld waren, zoals Vivaldi. Zerer speel het Concerto in d-moll, s een orgelbewerking van een concerto grosso voor twee violen en continuo (of cello) van A. Vivaldi, het is één van Vivaldi's mooiste concerten die Bach voor orgel bewerkt heeft. Met de juiste registratie

Deze meer 'melodieuze' werken worden ingeluid en afgesloten door de krachtiger werken. Zerer vangt aan met de Toccata in E dur en sluit af met de Preludium en fuga in D dur. Voor deze composities wordt veelal de volle klank van het orgel gebruikt, het zogenoemde plenum. Dat contrast in de programmering geeft een enorme dynamiek aan het concert.

Wolfgang Zerer studeerde orgel, klavecimbel en kerkmuziek. Nog voor izjn dertigste werd hij benoemd tot docent aan het conservatorium van Hamburg. Bovendien is hij gastdocent orgel aan het Gronings conervatorium.
---

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, tel. 030-2320657 / 024-3788696 of Joost Langeveld, tel. 024-3226360.