Stichting Wakker Dier

ISRAEL STOPT DE PRODUCTIE VAN FOIE GRAS

Persbericht - 19 augustus 2003

Wakker Dier verzoekt Frankrijk, Hongarije en Bulgarije voorbeeld te volgen.

Stichting Wakker Dier heeft vandaag per brief de ambassades van Frankrijk, Hongarije en Bulgarije verzocht in navolging van Israël te stoppen met de productie van Foie gras (ganzen- of eendenpaté). In een historisch besluit verbood het hooggerechtshof van Israël afgelopen week de productie van Foie Gras vanwege dierenmishandeling. De productie van foie gras veroorzaakt door het dwangvoederen van de dieren met een trechter volgens de rechter onacceptabel veel dierenleed en is daarom in strijd met de wet. Israël is samen met Frankrijk, Hongarije en Bulgarije de grootste producent van foie gras in de wereld. In veel landen, waaronder Nederland is de productie van foie gras verboden. Het mag echter wel ingevoerd worden. Sinds Wakker Dier in 2001 een campagne startte tegen de foie gras op menukaarten in restaurants hebben veel restaurants het gerecht van de kaart gehaald. Onder meer de G7, een coalitie van meer dan 150 toprestaurants adviseerde haar leden de foie gras van de kaart te halen. Groothandels Makro en Lukas Klamer haalden de foie gras uit het assortiment en de Rabobank stopte de financiering van de productie. Bij restaurants die nog steeds foie gras serveren voert Wakker Dier maandelijks voorlichtingsacties voor de deur. Acties zijn gevoerd in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Scheveningen, Maastricht, Den Bosch en Groningen. Komende maanden zal Wakker Dier onder andere in Zwolle, Den Bosch en Arnhem actie gaan voeren.

Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor foie gras 2 tot 3 weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen enkele malen per dag tot een kilo maïsbrij door de strot geduwd. Het gevolg is een 'zieke' lever die 5 tot 10 x zo groot is. De grote lever drukt ook andere organen weg zoals de longen waardoor kortademigheid ontstaat. Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. De dwangvoedering veroorzaakt veel pijn, infecties en verwondingen bij de dieren. Eerder rapporteerde het Wetenschappelijk Comité van de Europese Commissie al dat het welzijn van de dieren bij de productie van foie gras ernstig wordt aangetast. Omdat een lever pas foie gras mag heten boven een bepaald gewicht en dit gewicht niet zonder de dieronvriendelijke dwangvoedering bereikt kan worden, bestaat er geen diervriendelijke foie gras.

In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in duurdere restaurants. In onder andere Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van foie gras expliciet per wet verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de productie vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling) onmogelijk. Het verbod in Israël gaat in per maart 2005 om de ganzenboeren de tijd te geven om te schakelen.
-einde persbericht-

Voor meer informatie kunt u bellen naar Mattheus Bleijenberg 020-4638924 of 06-12247522

Fotos en filmbeelden van de dwangvoedering zijn gratis en zonder copyright beschikbaar.