Gemeente Utrecht


Utrecht ook op de weg van Mozart door Europa

Utrecht gaat zich actief begeven op de weg van Mozart door Europa. Cultuurwethouder Toon Gispen zal de stad Utrecht deze week officieel aanmelden als lid van de associatie "European Mozart Ways". Utrecht is de eerste Nederlandse stad die zich aanmeldt bij dit platform waarbij al 57 steden en regio's uit acht Europese landen zijn aangesloten. In het Mozart-jaar 2006 is de weg van Mozart uitgeroepen tot culturele hoofdroute door Europa. In 2006 wordt de 250ste verjaardag van W.A. Mozart gevierd.

Wethouder Gispen ziet de Mozart-route als volgende stap op weg naar de Utrechtse kandidatuur voor Europese Culturele Hoofdstad in 2018 en naar de viering van de Vrede van Utrecht in 2013, als bakermat voor het huidige Europa. Het nieuwe lidmaatschap kan belangrijke impulsen geven aan culturele initiatieven, zoals bijvoorbeeld het Festival van de Oude Muziek. Muziekcentrum Vredenburg zal het initiatief nemen om in samenwerking met het conservatorium en de universiteit een belangwekkende bijdrage te leveren. Wethouder Gispen verwacht dat de samenwerking in het Europese platform nieuwe kansen biedt voor culturele activiteiten die een breed publiek zullen aanspreken.

Ook de cultuurcampus in Leidsche Rijn (het F.H. de Bruijne college) zal zich aanmelden als lid. Muziek is ook door de samenwerking met de muziekschool van groot belang voor de campus.

De Mozart-route verbindt steden en regio's in tien Europese landen waar W.A. Mozart is geweest. In zijn korte leven - Mozart werd 35 jaar - heeft hij ruim tien jaar door Europa gereist. De route voert langs de gebouwen en typische plaatsen die herinneren aan Mozarts verblijf en zijn muziek. In het voorjaar van 1766 deed de tienjarige Mozart op doorreis ook Utrecht aan. De jonge Mozart gaf een concert in het Bijlhouwers gildehuis op het Vredenburgplein, tegenover het huidige Muziekcentrum Vredenburg. De zaal van het gildehuis deed dienst als muziekzaal.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Regie Bouma, bestuurscommunicatie stadhuis Utrecht, 030-286 11 55.

Utrecht, 19 augustus 2003.