Ingezonden persbericht


DE LINDISFARNE GOSPELS IN NEDERLAND

Een van de meest unieke en zeker een van de indrukwekkendste en fraaiste middeleeuwse handschriften ter wereld, de Lindisfarne Gospels, vervaardigd omstreeks het jaar 710, is momenteel in Nederland te zien en te raadplegen in een onvoorstelbaar nauwkeurige en getrouwe facsimile.

Holy Island, ook wel Lindisfarne geheten, is een klein (schier)eiland aan de Engelse oostkust. Het was 1300 jaar geleden een centrum van geleerdheid en boeksierkunst. De absolute top van wat hier werd gepresteerd wordt gevormd door de Lindisfarne Gospels, een versie van de vier evangeliën in een uitbarsting van kleur en letterkunst die zijn weerga niet kent. Het manuscript uit de vroege achtste eeuw is misschien wel het kostbaarste bezit van de British Library in Londen.

Op 259 perkamenten bladen van ca. 34 x 24,5 cm ontvouwt zich een schatkamer van boeksierkunst.

Van dit manuscript wordt nu voor het eerst in de geschiedenis een complete facsimile gemaakt, in Zwitserland. Tot in de allerkleinste details wordt het papier (inclusief beschadigingen) en worden alle kleurnuances gereproduceerd.

Een megaproject, dat een getrouwe kopie oplevert die van groot belang is voor wetenschappelijk onderzoek, en een bezit voor het leven voor particulieren. De prijs voor een van de slechts 980 genummerde exemplaren bedraagt dan ook bijna 10.000 euro.

In de British Library is van dit manuscript per dag slechts een dubbele pagina zichtbaar.

Uitgeverij Van Wijnen heeft echter een exemplaar van de facsimile naar Nederland weten te halen, waardoor serieuze belangstellenden tijdelijk het hele boek kunnen doorbladeren en bekijken. Dit kan op afspraak via telefoonnummer 0517-394588.

Noot voor pers/media (

Ingezonden persbericht