AutoRai

19-8-2003

SEAT Altea Prototipo debuteert op de IAA in Frankfurt

SEAT presenteert op de 60e Internationale Automobil Ausstellung in Frankfurt de Altea Prototipo. Deze sportieve monospace is de voorbode van het Altea productiemodel dat in 2004 op de markt komt. De Altea Prototipo toont de lijnen van alle toekomstige SEAT-modellen. Het is de eerste SEAT die ontwikkeld is binnen de nieuwe Audi Brand Group, die begin 2002 werd gecreëerd.

De SEAT Altea Prototipo is niet zomaar een monospace, maar een MSV: Multi Sport Vehicle. In het geval van de Altea Prototipo betekent dit een 2+2 stoelopstelling (met vier individuele stoelen), een gestroomlijnd uiterlijk, een compacte en relatief lage vijfdeurs carrosserie en 19-inch velgen met laagprofiel banden.

Ook onderhuids maakt de SEAT Altea Prototipo zijn sportiviteit waar. In dit volledig functionerende prototype debuteert de krachtige 2.0 FSI-benzinemotor, SEATs eerste direct ingespoten benzinemotor. De 150 pk (110 kW) drijven via een 6-traps tiptronic de voorwielen aan. Verder is dit fraaie model voorzien van het door SEAT ontwikkelde efficiënte Agile Chassis-concept met DSR (Dynamic Steering Response) en van krachtige remmen die zichtbaar zijn achter de lichtmetalen velgspaken.

De nieuwe look van SEAT is gecreëerd in het Technical Center van SEAT in Martorell (Spanje). De voorzijde valt op door de grote grille met daarin trots het SEAT-logo. De koplampen hebben een katachtige uitdrukking. Belangrijkste kenmerk van de zijkant is de dynamische lijn die in een boog vanaf de voorbumper boven de voorwielen langs loopt en via de portieren naar beneden buigt. Mede hieraan zijn alle toekomstige SEAT-modellen te herkennen.

Kenmerk van de carrosserie van de SEAT Altea Prototipo is dat de auto uit één brok gegoten lijkt: er is geen duidelijk visueel onderscheid tussen de motorruimte, het interieur en de bagageruimte. De Altea Prototipo beschikt over de typische SEAT-genen: een innovatief en origineel design, een duidelijk sportief karakter en techniek die puur rijplezier mogelijk maakt. De productieversie van deze MSV zal samen met de succesvolle Ibiza en Leon het hart van het SEAT-gamma vormen.